Coronavirus - România: 65177 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

4 iulie, Ziua Americii | Imagini în premieră cu John F. Kennedy, scoase la lumină după 60 de ani

Thursday, 04 July 2019, 02:06 Sursă: CRISTIAN OTOPEANU

Autor: Realitatea.NET

Astăzi, 4 iulie 2019, americanii sărbătoresc 243 de ani de la adoptarea Declarației de Independență, prin care 13 colonii, care aparțineau la acea vreme Imperiului Britanic, și-au proclamat suveranitatea, devenind state independente, ulterior dând naștere la ceea ce astăzi sunt Statele Unite ale Americii.

Cele 13 colonii care s-au revoltat împotriva imperiului Britanic au fost: Province of Massachusetts Bay (astăzi Massachusetts şi Maine), Province of New Hampshire, Colony of Rhode Island și providence Plantations, Connecticut Colony, Province of New York (astăzi, New York și Vermont), Province of New Jersey, Province of Pennsylvania, Delaware Colony, Province of Maryland, Colony and Dominion of Virginia (astăzi Virginia, Kentucky și West Virginia), Province of North Carolina, Province of South Carolina și Province of Georgia.

De fapt, Congresul a votat declararea independenței cu două zile mai înainte, pe 2 iulie 1776, dar ratificarea declarației a avut loc pe 4 iulie 1776. Documentul original este expus în clădirea Arhivelor Naționale de la Washington.

Cu prilejul acestei zile istorice pentru America, site-ul realitatea.net le oferă cititorilor fotografii rare cu John F. Kennedy, scanate de pe negativele originale. Imaginile provin din colecția jurnalistului Cristian Otopeanu.

Fotografiile cu fostul preşedinte al Statelor Unite au fost realizate în 1958 şi 1962.

Imaginea din 1962, scanată de pe negativele originale şi care nu a mai fost publicată niciodată, îl surprinde pe John F. Kennedy, pe data de 20 octombrie, în Sheraton-Blackstone Hotel din Chicago.

Contextul în care a fost făcută fotografia din 20 octombrie 1962 este unul istoric. Cu doar 6 zile înainte, se declanşase criza rachetelor din Cuba. Practic, era o confruntare între două superputeri, Uniunea Sovietică şi Statele Unite, privind rachetele nucleare sovietice din Cuba. 

Concret, criza rachetelor din Cuba a reprezentat momentul în care Războiul Rece a fost foarte aproape să se transforme într-un război nuclear și să ia naştere Al Treilea Război Mondial.

Pe 22 octombrie 1962, adică la două zile după ce a fost realizată fotografia pe care realitatea.net o oferă în premieră, John F Kennedy avea să rostească un discurs televizat, ţinut în Biroul Oval de la Casa Albă. JFK a dezvăluit atunci că avioanele americane de spionaj au detectat baze sovietice de lansare a rachetelor SS-4 Sandal în Cuba, iar aceste rachete reprezentau un pericol imens pentru SUA. Motivul? Puteau lovi, în orice moment, orașe americane. Kennedy a luat imediat măsura de a impune o blocadă navală Cubei, pentru ca navele ruseşti să nu mai poată transporta armament.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA IMAGINILE CU JFK DIN 1958 ŞI 1962!

Cine a fost John F. Kennedy

John F. Kennedy (1917-1963)

John Fitzgerald Kennedy a fost cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. El a fost precedat în funcție de Dwight D. Eisenhower (mandat 1953-1961), iar după moartea lui Kennedy (1963) a urmat Lyndon Johnson, până în 1969, când a fost votat Richard Nixon.

Învestit în funcție în ianuarie 1961, John Kennedy a rostit în cadrul unui discurs care a durat 14 minute o frază memorabilă: "Așadar, dragi compatrioți, nu întrebați ce poate să facă țara pentru voi, întrebați ce puteți face voi pentru țara voastră".

Pe 22 noiembrie 1963, John F. Kennedy a fost asasinat la Dallas, Texas. În urma mai multor anchete guvernamentale, s-a stabilit că asasinul lui Kennedy a fost Lee Harvey Oswald. Totuși, și astăzi există controverse cu privire la adevăratul ucigaş. La rândul lui, Oswald a fost împușcat mortal două zile mai târziu, chiar în sediul poliției din Dallas, de către Jack Ruby, la acea vreme proprietar de cluburi de noapte în Dallas, dar suspectat de legături cu Mafia. Ruby s-a îmbolnăvit și a murit de cancer pulmonar patru ani mai târziu (1967).

 

 

.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL