Coronavirus - România: 30789 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Guvernul e incapabil să cheltuiască banii pentru investiții. "Este o crimă economică"

Monday, 27 July 2015, 15:42 Sursă: REALITATEA.NET

Eugen Teodorovici a acuzat Ministerul Transporturilor că nu poate cheltui banii pe care îi are la dispoziție, arătând lipsă de profesionalism, motiv pentru care i se taie din buget la rectificare. "De cheltuirea acestor bani se leagă, într-un fel sau altul, dezvoltarea întregii economii", a recunoscut ministrul Finanţelor:

"Transportul este sectorul care, din păcate, ne dezamăgeşte în continuare. Pe de o parte, pentru că nu cheltuie banii pe care îi au alocaţi, pentru că ştim foarte bine, de cheltuirea acestor bani pe acest sector se leagă, într-un fel sau altul, dezvoltarea întregii economii. Deci, pe de o parte, nu cheltuie banii, pe de altă parte, mai vin şi solicită bani suplimentari", a afirmat Teodorovici, citat de Mediafax.

Incapacitatea Guvernului de a absorbi fonduri europene și de a-și cheltui proprii bani bugetați pentru lucrări de investiții înseamnă sufocarea economiei. În prima jumătate a anului, Guvernul a tăiat 6,8 miliarde de lei, adică 1,5 miliarde de euro de la cofinanţările pentru fondurile europene și a redus cu 1,6 miliarde euro cheltuielile de capital (adică investițiile).

Premierul Victor Ponta anunță, în schimb, ca pe o mare victorie a Guvernului pe care îl conduce faptul că nu se consumă banii disponibili și Guvernul e în măsură să facă rectificări "pozitive".

Victor Ponta a insistat că e un lucru bun că bugetul are un plus de 4 miliarde lei şi nu un deficit de 13 miliarde de lei, după primele 6 luni: "Ideea e următoarea, ca să înţeleagă toată lumea. Conform legii bugetului de stat, pe primele 6 luni, România trebuia să aibă un deficit de 13 miliarde de lei, adică să cheltuiască mai mult decât să încaseze. Pe primele 6 luni, România are un plus de 4 miliarde de lei, deci nu a cheltuit mai mult decât a încasat, ci a încasat mai mult decât a cheltuit" a spus premierul.

Opoziția vorbește în termeni duri de incapacitatea Guvernului de a face investiții: vicepreședintele PNL, Andreea Paul spune că e o "crimă economică" ca într-o țară fără autostrăzi, fără investiții în școli și spitale să te dovedești incapabil să cheltuiești banii plătiți prin taxe și impozite de români:

"Execuția bugetară a României la 6 luni s-a închis cu excedent de 0,6% din PIB. Este a doua crimă economică ca într-o țară fără autostrăzi, fără investiții în școli și spitale să te dovedești incapabil ca și Guvern PSD să cheltuiești banii plătiți prin taxe și impozite de români pentru cele 3 mari priorități: infrastructură, educație și sănătate. Aceste 'economii' riscă să fie aruncate la rectificare bugetară în proiecte foarte mici în administrațiile publice conduse de PSD pentru a-și pregăti campania electorală din anul următor", a scris Andreea Paul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit liderului PNL, prima "crimă economică" a Guvernului PSD a fost pierderea banilor europeni tot pentru autostrăzi.

Serviciile secrete primesc mai mulți bani la rectificarea bugetară


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL