Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ghid de călătorie în plină pandemie. Ce măsuri au luat statele europene împotriva cetățenilor români care vor să le viziteze

Saturday, 25 July 2020, 12:27 Sursă: Realitatea PLUS

Vorbim în aceste momente despre patru țări în care accesul românilor este strict interzis. Lituania, Finlanda, Republica Moldova și Malta. Există, însă, și excepții. Pot intra în țările respective românii care au rezidență sau care prezintă un contract de muncă. Dacă v-ați gândit să plecați în Italia, Estonia, Letonia, Norvegia, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, sau Olanda trebuie să știți că, obligatoriu, veți sta în izolare timp de 14 zile. 

În Austria, Bosnia Herțegovina, Cipru si Rusia românii sunt primiți doar dacă prezintă un test cu rezultat negativ. În fiecare dintre aceste țări există și condiții suplimentare. De exemplu în Cipru, pe lângă testul cu rezultat negativ,făcut cu 72 de ore înainte, românii trebuie se dețină o autorizație completată online și un permis special de intrare. Pentru Austria în schimb, testarea trebuie făcută cu minim 4 zile înainte. Aici trebuie prezentate și anumite documente justificative: rezidență sau drept de ședere, contract de muncă, dovadă de cazare sau o adevereinta medicală.

În Bosnia și Herțegovina, rezultatul testului nu trebuie să fie mai vechi de 48 de ore. Sunt țări unde prezentarea testului este doar opțională sau este verificată doar în anumite condiții. În Grecia de exemplu, testul este obligatoriu doar pentru cei care vin cu mașina, el trebuie făcut cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în statul elen. Pe lângă acest certificat medical trebuie să fie completat înainte si un formular de localizare. Cu toate astea, statul elen poate testa turiștii aleatoriu.

În ceea ce privește intrarea în Ungaria, cetățenii românii trebuie să efectueze 2 teste pentru coronavirus la diferență de 48 de ore și să fie valabile în ultimele 5 zile. În cazul în care testul nu e prezentat, românii vor fi plasați în carantină pentru 14 zile. Există și o veste bună, turiștii pot cere testarea pentru a ieși din carantină. Condiția este că rezultatul testului să fie negativ.

Pentru Islanda, turiștii pot scapă de carantină dacă își efectuează testul pe aeroport. Testarea se face pe cheltuiala propie iar suma diferă. Dacă este solicitat la față locului, adică de urgență, testul costă 70 de euro, iar daca este rezervat din timp doar 57 de euro. În Cehia, testul este obligatoriu doar pentru persoanele care vin la muncă. Rezultatul testului trebuie prezentat înainte de începerea lucrului. Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL