Coronavirus - România: 32948 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Orlando Teodorovici lovește din nou și vrea să limiteze libertatea de mișcare a românilor în UE

Saturday, 06 April 2019, 15:20 Sursă: REALITATEA.NET

Ne amintim declarația lui Teodorovici din noiembrie 2018, când ministrul Finanțelor susţinea că românii trebuie să aibă drept limitat de lucru în străinătate, iar Opoziția i-a cerut la acel moment demisia.

Dacă un român primeşte drept de muncă într-o altă ţară europeană şi acesta continuă să fie reînnoit, spunea atunci Eugen Teodorovici, el nu o să se mai întoarcă niciodată înapoi în ţara de baştină.

„Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi, la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă", a explicat Teodorovici.

Acum Orlando Teodorovici vine cu un mesaj asemănător și pune iarăși gând rău mobilității din interiorul UE, un principiu de față al existenței Uniunii:

Ţările europene din care pleacă multă forţă de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluţie pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor, a declarat sâmbătă ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la finalul celei de-a doua zile a reuniunii ECOFIN.

"Poate în timpul Preşedinţiei române voi invita ţările care trimit lucrători în străinătate la o discuţie, să vedem ce e de făcut. Ar trebuie să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluţie, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situaţia actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivităţii, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influenţate de această mobilitate intra-europeană. Deci trebuie să încurajăm această mobilitate, dar trebuie şi să ţinem cont de tipul de măsuri pe care trebuie să le aplicăm pentru a nu fi afectaţi noi toţi", a afirmat Eugen Teodorovici.

Acesta a precizat că situaţia mobilităţii selective în cadrul UE a fost unul din subiectele principale discutate la reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe.

"Libera circulaţie a forţei de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile ţărilor de origine şi ţărilor-gazdă şi în cele mai multe cazuri au un rol semnificativ în ceea ce priveşte câştigurile celor rămaşi în ţara de origine. Totuşi mobilitatea muncitorilor poate avea şi efecte negative, de exemplu atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor şi stopând creşterea potenţială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluţii comune la nivel european şi implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen", a afirmat ministrul Finanţelor.

Practic, Teodorovici vrea să exporte, în interiorul UE, ideile pe care anul trecut le-a exprimat doar la nivelul unei dezbateri parlamentare de la București.

Eugen Teodorovici a subliniat că din statele est-europene pleacă în vestul Europei nu doar cei înalt calificaţi, ci şi oamenii cu calificări medii sau scăzute.

"În general în Uniunea Europeană lucrătorii înalt calificaţi sunt foarte mobili, iar atunci când nivelul de realizări educaţionale creşte, creşte şi inovarea. Mobilitatea Est-Vest este excepţională, dar nu întotdeauna doar lucrătorii de înaltă calificare emigrează. Există un procentaj de lucrători şi cu calificări scăzute şi medii, făcând acest fenomen să fie amplu", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor s-a declarat nemulţumit de discuţiile din cadrul ECOFIN privind mobilitatea selectivă.

"Dacă tendinţele din ultimii 10 ani vor continua, problema va deveni mai pregnantă pentru anumite state membre. De asemenea, mobilitatea duce şi la probleme fiscale. Dacă folosesc limbajul european, voi spune că sunt mulţumit de discuţia de astăzi în domeniul mobilităţii forţei de muncă. Dar, fiind mai pragmatic, trebuie să spun că nu sunt mulţumit, pentru că tot timpul avem discuţii foarte interesante, dar când ajungem la soluţii, nu avem abordarea adecvată. Spun asta pentru că mobilitatea forţei de muncă în UE este poate una din temele cele mai importante de discutat, pentru a se identifica paşii de urmat pentru noi toţi. După cum vedeţi, pentru Uniunea Europeană rezultatele sunt bune în legătură cu mobilitatea forţei de muncă, dar dacă luăm problema şi o discutăm de la caz la caz, soluţiile sunt total diferite", a afirmat ministrul Finanţelor, în stilul anti-european consacrat deja de PSD în pre-campania electorală.

Diaspora a luat foc, Teodorovici vrea să le limiteze românilor dreptul de a munci în UE

Propunerea șoc a ministrului de Finanțe din noiembrie a pus pe jar diaspora românească. Eugen Teodorovici îşi dorea ca românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată, după care să-și caute de muncă în altă țară.

Propunerea a stârnit deja reacţii în rândul românilor din diaspora, care consideră că e vorba de un atac la adresa libertăţii de a călători şi îngrădire a dreptului la muncă.

Potrivit argumentelor lui Teodorovici, măsura ar ajuta ţările care se confruntă cu o criză a forţei de muncă, a precizat ministrul. Practic, el a dat exemplul unui român care munceşte în Germania şi care, după expirarea permisului de muncă, ar fi nevoit să-şi caute de lucru în altă ţară. 

Rareş Bogdan, reacţie dură după decizia lui Teodorovici de a îngrădi dreptul la muncă al Diasporei

Propunerea a fost criticată de europarlamentarul Siegfrid Mureşan, care susţine, într-o postare pe facebook, "că miniștrii de Finanțe ai celor 27 de state membre și-au pus mâinile în cap când l-au auzit pe ministrul Finanțelor din țara care va prelua președinția UE că propune lucruri care încalcă tratatele europene. (...) Negocierile pentru Brexit au dovedit că UE nu va renunța niciodată la libertatea de mișcare a cetățenilor săi. Nici măcar de dragul lui Teodorovici. Europa este un proiect al libertății, nu al interdicțiilor de tip PSD - Teodorovici." a scris Mureşan.

Reuniunea informală a miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană s-a desfăşurat vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL