Diaspora a luat foc, Teodorovici vrea să le limiteze românilor dreptul de a munci în UE

Tuesday, 27 November 2018, 16:36 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Propunere șoc a ministrului de Finanțe. Eugen Teodorovici îşi doreşte ca românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată, după care să-și caute de muncă în altă țară. Propunerea a stârnit deja reacţii în rândul românilor din diaspora, care consideră că e vorba de un atac la adresa libertăţii de a călători şi îngrădire a dreptului la muncă.

Potrivit argumentelor lui Teodorovici, măsura ar ajuta ţările care se confruntă cu o criză a forţei de muncă, a precizat ministrul. Practic, el a dat exemplul unui român care munceşte în Germania şi care, după expirarea permisului de muncă, ar fi nevoit să-şi caute de lucru în altă ţară. 

Rareş Bogdan, reacţie dură după decizia lui Teodorovici de a îngrădi dreptul la muncă al Diasporei

Propunerea a fost criticată de europarlamentarul Siegfrid Mureşan, care susţine, într-o postare pe facebook, "că miniștrii de Finanțe ai celor 27 de state membre și-au pus mâinile în cap când l-au auzit pe ministrul Finanțelor din țara care va prelua președinția UE că propune lucruri care încalcă tratatele europene. (...) Negocierile pentru Brexit au dovedit că UE nu va renunța niciodată la libertatea de mișcare a cetățenilor săi. Nici măcar de dragul lui Teodorovici. Europa este un proiect al libertății, nu al interdicțiilor de tip PSD - Teodorovici." a scris Mureşan.

Câţiva români care muncesc de ani buni în străinătate au criticat şi ei intenţia ministrului Finanţelor şi au declarat că dacă proiectul este pus în practică, îl vor acționa în judecată pe Teodorovici pentru discriminare, pentru încălcarea dreptului la muncă și pentru încălcarea dreptului la liberă circulație în Uniunea Europeană, potrivit newsteam.ro.

sursa: Realitatea TV Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri