Vești bune pentru turiști: vacanțe mai ieftine cu 10% în această vară

Tuesday, 02 June 2015, 09:42 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Costul vacanțelor va scădea cu cel puțin 10% din vară, potrivit oficialilor Autorității Naționale pentru Turism (ANT), citați de Realitatea TV.

Scăderea de costuri se datorează atât reducerii TVA la alimente, începând cu 1 iunie, de la 24% la 9%, cât și scăderii la 9% a TVA la pachetele turistice. Măsura a intrat în vigoare încă de la începutul anului, dar își va face efectele mai ales în sezonul de vară.

Ca și în cazul supermarketurilor, rămâne de văzut în ce măsură restaurantele din stațiuni vor ieftini meniurile din luna iunie, astfel încât acest să se simtă în bugetul turiștilor.

Oficialii din turism speră să intre, cu aceste reduceri, într-o competiție reală cu concurenții din Bulgaria sau Grecia.

TVA de 9% pentru alimente. Cum se resimte în buzunarele românilor această măsură

Alimentele s-au ieftinit de la 1 iunie. Cel puţin dacă analizăm etichetele din magazine. Astfel că, odată cu reducerea TVA la 9%, românilor le rămân în buzunare câţiva lei. Chiar şi aşa, unii cumpărători se plâng că reducerile nu există de fapt, iar comercianţii au scumpit totul înainte ca să aibă de unde tăia.

Reducerea TVA este aplicată, în principal, pentru lapte şi produse lactate, ouă de păsări, animale şi păsări vii (domestice) destinate consumului alimentar sau producerii de alimente, carne şi organe, peşte, crustacee, moluşte, miere naturală şi alte produse comestibile de provenienţă animală, fructe, legume, plante, rădăcini şi tuberculi comestibile, plante vii utilizate ca alimente sau materii prime pentru acestea, cafea, ceai, mate şi mirodenii, cereale (cu excepţia celor pentru însămânţare) şi băuturi nealcoolice.

În această categorie mai intră produsele de morărit şi panificaţie, care beneficiază de TVA de 9% din septembrie 2013.

Cota redusă de TVA se aplică pe tot lanţul economic, de la producţie până la vânzarea către consumatorul final, de către toţi furnizorii, indiferent dacă sunt producători sau comercianţi, potrivit normelor de aplicare a măsurii fiscale, notează Mediafax.

De TVA de 9% beneficiază şi serviciile de alimentaţie publică pentru categoriile specificate de produse.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE