Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dr. Rafila: ”Numărul maxim de cazuri noi, înregistrate zilnic, va fi undeva în jurul datei de 1 mai”

Thursday, 02 April 2020, 10:24 Sursă: Realitatea.NET

Dr. Alexandru Rafila a subliniat că sunt două soluții pentru a evita îmbolnăvirea cadrelor medicale: oferirea echipamentului de protecție (mască, vizieră sau ochelari, mănuși și un halat impermeabil) și programe serioase de prevenire a infecțiilor în fiecare spital, ce revine managementului, care trebuie să explice modul cum se utilizează echipamentul medical. 

Șeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” a mai precizat, la un post TV, în contextul în care vârful pandemiei ar urma să fie după Sărbătorile Pascale, că ”până acum am avut o creștere oarecum liniară, n-a fost o creștere abruptă, ați văzut că numărul de cazuri înregistrate zilnic a variat între 150 și 300 de cazuri, n-am avut mai mult de 300 de cazuri. Dacă acest trend va continua, ne dorim să fie așa... pentru că dacă vom avea o dublare a numărului de cazuri înregistrate zilnic, atunci o să avem o problemă cu asigurarea condițiilor de tratament. Deocamdată, nu se pune această problemă, nu sunt supraaglomerate secțiile de ATI. Eu estimez că numărul maxim de cazuri noi, înregistrate zilnic, va fi undeva în jurul datei de 1 mai, între 25 aprilie și 1 mai, pentru că-n perioada sărbătorilor de Paște cu siguranță vor exista mai multe îmbolnăviri din cauza contactelor sociale care se vor intensifica, în ciuda recomandărilor autorităților.”

Cât despre testele care se vor face în România pe un medicament venit din SUA, Alexandru Rafila a subliniat că speră să fie o procedură rapidă, care să nu se întindă pe mai mult de o lună: ”Sper că-n decurs de 3-4 săptămâni să înceapă acest studiu. O să aprecieze eficacitarea nu numai a unei noi molecule produse în SUA, cât și eficacitatea comparativă a unor tratamente care deja se regăsesc în schemele terapeutice atât în România, cât și-n multe alte state”. 

Între timp, dr. Alexandru Rafila spune că există posibilitatea infectării în mai multe spitale din România: ”întotdeauna există”, adăugând că ”nu trebuie exclusă”, dar și că vor mai apărea îmbolnăviri ale personalului medical, dând exemplul Italiei, unde 10% dintre medici au fost infectați cu coronavirus. 

Președintele Societății de Microbiologie mai subliniază că, în mod evident, pandemia va continua să evolueze în perioada următoare, atrăgând atenția că cele mai multe cazuri sunt în ”țări dezvoltate care au capacitatea să gestioneze această problemă”, însă, dacă situația din China, Spania, Italia, Franța, SUA, Germania se va replica în alte țări, cu ”sisteme de sănătate mult mai puțin dezvoltate, cred că atunci o să avem o problemă de sănătate publică foarte gravă la nivel global”. Astfel, consideră că avertismentul OMS în acest sens vine, în care statele mai puțin dezvoltate să ia măsuri cât mai devreme, preventive, pentru a nu ajunge la nivelul unor state dezvoltate, dar cu un sistem medical mult inferior. 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-04-02 13:41:43
Marius

In astfel de momente se vede caracterul josnic al oamenilor, gunoaie lașe, care nu gandesc, oameni inapoiati mintal, scursuri umane care se gandesc DOAR la ei, fara pic de empatie. Le-as fi rupt capul sa fi fost in familia acelei femei.

Alte articole din: ACTUAL