Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

De ce fenomenele meteo extreme vor fi din ce în ce mai dese. Explicaţia cercetătorilor

Wednesday, 22 August 2018, 12:12 Sursă: REALITATEA.NET

Temperaturile din ce în ce mai crescute din zona arctică au încetinit circulația curenților de aer, astfel că fronturile de presiune ridicată sau scăzută rămân blocate, iar vremea nu se mai poate regla singură.

”Vara asta am remarcat o intensitate foarte ridicată a valurilor de caniculă, iar îngrijorător e că acestea vor continua și de-acum încolo”, arată Dim Coumou, unul dintre coautori, de la Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Blocajele curenților de aer vor duce la apariția unor extreme ale extremelor: zilele însorite se vor transforma în perioade caniculare, seceta în incendii de vegetație, iar ploile se vor transforma în inundații.

Încetinirea sau blocarea circulației aerului este de multă vreme un motiv de temeri în rândul climatologilor, deși majoritatea studiilor s-au concentrat până acum pe tiparele iernilor.

O cauză a slăbirii curenților este alterarea diferențelor de temperatură dintre zona arctică și Ecuator, ca rezultat a gazelor de seră emise de omenire. Nordul planetei se încălzește de 2-4 ori mai rapid decât restul planetei, astfel că există o scădere a diferenței temperaturilor față de cele din zona mediană. Pe măsură ce diferența scade, vânturile au dificultăți din ce în ce mai mari când trebuie să acumuleze energie pentru a se deplasa prin diverse sisteme de presiune din varii regiuni.

Cercetătorii care au lucrat la acest studiu mai ilustrează un pericol: încetinirea circulației aerului ar putea duce și la alte ”surprize”, deoarece ar putea amplifica alte schimbări climatice.

”Oamenii de știință înseamnă să înțeleagă non-linearitățile, modul în care schimbările climatice interacționează unele cu altele și ce rezultate produc aceste interacțiunie”, spune Coumou, care adaugă că ”non-linearitățile pot să schimbe condițiile meteo într-o regiune extrem de rapid, astfel că apar schimbări bruște și potențial periculoase.”

 

 

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL