Cutremur puternic în România, miercuri seara. L-aţi simţit?

Wednesday, 25 April 2018, 20:26, Sursă: REALITATEA.NET

Un cutremur de 4,6 grade s-a înregistrat miercuri seară în România, anunţă Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP). Cutremurul de miercuri seară s-a simţit şi în Bucureşti. Iniţial, cutremurul a fost estimat la 5 grade.

Cutremurul de miercuri seara a fost iniţial estimat la 5 grade, iar după aceea a fost modificată intensitatea la 4,6 grade. Mai târziu, însă, INFP a revenit şi a anunţat că sesimul a avut 4,6 grade.

In ziua de 25/04/2018 la ora 20:15:47(ora Romaniei) s-a produs in Romania un cutremur cu magnitudinea 5 pe scara Richter, la adancimea de 144.738km, este anuntul initial al INFP.

Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Covasna (12km), Întorsura Buzăului (25km), Târgu Secuiesc(27km), Nehoiu(35km), Sfîntu Gheorghe(52km).

De asemenea, in ziua de 23/04/2018 la ora 21:11:34 (ora Romaniei) s-a produs in Transilvania, judetul Covasna un cutremur cu magnitudinea 2.6 pe scara Richter, la adancimea de 139km.

Cutremurul a avut loc in apropierea urmatoarelor orase: Târgu Secuiesc(11km), Covasna(27km), Băile Tușnad(30km), Slănic-Moldova(39km), Miercurea Ciuc(43km), conform INFP.

Primul lucru pe care să-l faci în caz de cutremur

Primul lucru pe care să-l faci în timpul unui cutremur este să te străduiești să rămâi calm. Panica duce la decizii care ne pot pune viața în pericol.

Primul lucru pe care să-l faci în timpul unui cutremur este să te străduiești să rămâi calm. Panica duce la decizii care ne pot pune viața în pericol.

Totodată, dacă seismul are loc noaptea și se ia curentul, în niciun caz nu aprinde chibrite, lumânări ori brichete. În caz de cutremur puternic, există riscul ca țevile de gaz să se fisureze, astfel că flăcările pot provoca o explozie.

Avertisment fără precedent. Următorul cutremur care va lovi România poate avea chiar 8 grade

Viitorul mare cutremur ce se va produce în România va fi de adâncime, asemănător celui din 1802, iar acesta va fi norocul ţării noastre, a declarat vineri, pentru Agerpres, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

Mărmureanu a estimat că viitorul mare cutremur va avea o magnitudine cuprinsă între 7,2 şi 7,9 grade, posibil chiar 8 grade.

"(Cutremurul - n. r.) va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune", a afirmat Gheorghe Mărmureanu, care a participat la Forumul dedicat Zilei Mondiale a Pământului.

El a asemuit imaginea cutremurului cu un con răsturnat, în vârful acestuia fiind cutremurul, iar suprafaţa bazei Europa.

Mărmureanu susţine că viitorul cutremur mare ce se va produce în România se va asemăna celui din 1802, cu magnitudinea 8, dar care nu a produs victime. Însă, susţine specialistul, nu acelaşi lucru se poate spune despre efectele viitorului cutremur, în contextul în care România s-a schimbat, iar acum "avem blocuri făcute prost".

"Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 - 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc", a spus Mărmureanu.

Legat de cutremurul din 1802, Mărmureanu a precizat că acesta s-a simţit la Moscova şi la Cairo, iar la Moscova a deplasat bănci de piatră pe orizontală.

 
 
 
 
Adaugă părerea ta
Alte articole din: MEDIU