Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cum a reacționat Ceaușescu când a văzut primul model Dacia. Oamenilor li s-a făcut frică

Wednesday, 12 April 2017, 21:48 Sursă: REALITATEA.NET

”Nicolae Ceaușescu ajunsese la concluzia că atenția românilor se îndreaptă în acei ani către un autoturism cu o capacitate cilindrică mică, ieftin și cu un consum redus de carburanți. A cerut și a dat termen pentru a i se prezenta un asemenea prototip. S-a realizat un model din pământ și ipsos și prezentarea s-a făcut într-o uzină bucureșteană de produs motoare pentru aviație. La data când a fost stabilită vizita erau prezenți și specialiști în domeniul proiectării din ministere și activiști din conducerea partidului. Lume multă. Se năștea un nou autoturism românesc! A venit și Nicolae Ceaușescu”, scrie colonelul în cartea sa, potrivit EVZ.ro.

Adrian Eugen Cristea arată că fostul dictator nu a fost foarte încântat de aspectul noului automobil după ce a studiat macheta din diferite părți.

”Ceva mai urât nu mai văzuse. Trăia cu impresia că această machetă fusese făcută de oameni fără nicio chemare pentru a crea un autoturism. N-aveai la ce te uita. Parcă era creată pentru a-i compromite pe cei ce lucrau într-un asemenea domeniu”, adaugă colonelul Cristea.

După ce a observat ”urâțenia”, povestește autorul cărții ”A fi sau a avea”, Nicolae Ceaușescu a adus indicații pentru a îmbunătății aspectul noului model Dacia. Fostului dictator nu îi plăcea caroseria, care era ”prea colțuroasă” și a întrebat dacă parbrizul și luneta ”nu se poate să aibă o curbură, așa cum se obișnuiește”. Totodată, colonelul arată că cei care au desenat modelul au încremenit după reacția dictatorului.
Colonelul în rezervă Adrian Eugen Cristea a fost adjunctul Direcţiei de securitate şi gardă prezidenţială a lui Nicolae Ceauşescu. Prin prizma poziției sale, el a putut observa îndeaproape viața cuplului dictatorial, dar și a copiiilor acestora: Valentin, Nicu și Zoia. În cartea ”A fi sau a avea”, el descrie mai multe momente din viața Ceaușestilor, dar și tabieturile acestra din viața privată.

În galeria foto de mai sus puteți vedea imagini cu Automobilul Dacia 500 Lăstun, dar și alte ipostaze surprinse din viața dictatorului.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL