Coronavirus - România: 693644 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cererea de vaccin gripal s-a dublat față de anul trecut. Analiză a Consiliului Concurenței

Wednesday, 25 November 2020, 20:48 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

În perioada ianuarie - octombrie 2019, la nivel național au fost vândute 736.560 de doze de vaccinuri gripale, procentul distribuit prin Programul Naţional de Sănătate fiind tot de 75%. Prin acest program, vaccinurile gratuite sunt distribuite medicilor de familie și se adresează persoanelor de peste 65 de ani cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiilor şi bătrânilor instituţionalizaţi, personalului medical şi gravidelor.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în acest sezon au fost cumpărate trei milioane de doze de vaccin gripal, dublu față de anul trecut. 330 000 de doze au fost distribuite în septembrie şi 500.000 în octombrie. În perioada următoare, în cabinetele medicilor de familie vor mai ajunge 930.000 de doze de vaccin gripal, ultima tranşă, la începutul lunii decembrie.

În țara noastră sunt autorizate pentru vânzare trei vaccinuri împotriva gripei: Vaxigrip şi Influvac - disponibile sub formă de seringă preumplută, şi Fluenz -  disponibil sub formă de spray sau aplicator nazal. Cele trei vaccinuri vizează aceleaşi tulpini de virus, însă primele două au o Denumire Comercială Internaţională (DCI) comună - vaccin gripal inactivat, iar Fluenz, una distinctă, respectiv vaccin gripal viu atenuat, amintește Agerpres.

Cei care nu sunt incluși în programul gratuit al Ministerului Sănătății pot cumpăra vaccinul gripal din farmacii. 

În primele zece luni, farmaciile au vândut 193.231 de vaccinuri inactivate, cu 33,11% mai multe față de aceeași perioadă din 2019. În privința vaccinurilor gripale vii atenuate, vânzările au crescut cu peste 1.600% în perioada menționată, la aproximativ 30.000. 

Din analiza Consiliului Concurenței reiese și că prețurile vaccinurilor gripale s-a menținut la nivelul de anul trecut. Astfel, prețul unei doze de vaccin gripal inactivat este cuprins între 51 și 60 de lei, un pulverizator costă 130 de lei, iar zece aplicatoare de vaccin gripal viu atenuat - 1.060 de lei. 

Programul Național de vaccinare al Ministerului Sănătății are la bază recomandările Organizației Naționale a Sănătății, care sunt reactualizate în perioada februarie-martie a fiecărui an. 

Citește și: ”A apărut primul caz de gripă! Ministerul Sănătății, ANUNȚ despre vaccinul antigripal: Încă 930.000 doze vor ajunge la direcțiile de sănătate public”

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL