Ce pâine este sănătoasă și bună de consumat. Iată variantele date de nutriționist

Thursday, 01 March 2018, 13:30 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Pâinea din făină integrală este varianta cea mai sanogenă, având în vedere că este o sursă excelentă de fibre alimentare, carbohidraţi. Făina integrală se obţine din măcinarea bobului întreg de grâu, deci va conţine toate părţile componente ale acestuia: tărâţe, germeni şi endosperm, care, în mod normal, sunt îndepărtate în procesul de prelucrare pentru panificaţie.

Medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică spune că pâinea din făină integrală are multe avantaje deoarece fibrele alimentare ce se regăsesc în aceasta sunt esențiale în scăderea colesterolemiei, iar prin proprietăţile pe care le deţin pot preveni bolile cardiace, digestive, de tipul constipaţie, diverticuloză. De asemenea, pâinea integrală este bogată în vitamine, minerale şi hipocalorică, comparativ cu pâinea albă, iar mineralele precum magneziul, seleniul, cuprul şi manganul pot ajuta la protejarea organismului de unele tipuri de cancer.

Specialiștii spun că pâinea albă este obţinută din făină rafinată, adică grâul trece printr-un proces de măcinare care are ca rezultat îndepărtarea invelişului extern al bobului. Din punct de vedere nutriţional, efectele procesului de rafinare sunt dezastruoase, deoarece se pierd vitamine, în special cele din complexul B, fibre, minerale. Astfel, conform descopera.ro, pâinea albă este bogată din punct de vedere caloric.

În concluzie, pâinea de secară (pâinea din făină integrală de secară) are foarte multe efecte benefice pentru sănătate.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE