Coronavirus - România: 27746 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ce este acest obiect futurist descoperit într-un mormânt vechi de 2.100 ani

Sunday, 08 September 2019, 16:44 Sursă: REALITATEA.NET

Locul analizat de arheologi conține morminte ale civilizațiilor preistorice care datează din epoca bronzului și până pe vremea lui Genghis Khan. Cea mai recentă descoperire i-a lăsat pe arheologi fără cuvinte, potrivit Siberian Times.

Mica insulă Ala-Tey se află mare parte a anului îngițită de apele unui lac uriaș. Mai multe personaje mumificate au atras atenția istoricilor: este vorba de așa-numita „Frumoasă adormită" - îmbrăcată în mătase pentru viața de apoi despre care s-a crezut la început că este o preoteasă. Acum se crede că a fost designer de piele.

Al doilea schelet aparține unui țesător așezat în picioare cu fusul de lemn împachetat în interiorul unui război de cusut. Cel mai mult i-a intrigat pe savanți un obiect pătrat care semănă cu un dispozitiv hi-tech.

Pentru arheologul Pavel Leus, noua descoperire seamănă cu un smartphone modern. Obiectul dreptunghiular negru era amplasat într-un vestigiu mortuar cunoscut sub numele de „Atlantida Rusă" din Republica muntoasă Tuva.

Această zonă apare de sub apă timp de câteva săptămâni pe an. Arheologii au denumit-o în glumă pe femeia antică Natasha, în timp ce accesoriul ei a fost numit „un iPhone".

„Înmormântarea lui Natasha cu un iPhone din epoca Xiongnu rămâne una dintre cele mai interesante descoperiri în acest sit mortuar", a spus Pavel Leus într-un nou articol științific care rezumă rezultatele mai multor ani ai expedițiilor arheologice de pe locul de înmormântare Ala-Tey.

De fapt, obiectul bizar pare să fie o cataramă de curea mare de 18cm pe 9cm, încrustată cu un set de pietre prețioase și decorațiuni de turcoaz, carnelian și alte pietre rare. Centura femeii a fost decorată cu monede wuzhu chinezești, care i-au ajutat pe oamenii de știință să o detecteze.

Savanții cred că mormântul ar putea avea până la 2.137 de ani vechime, acela fiind momentul istoric când astfel de monede au fost realizate pentru prima dată.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL