Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cazul profesorului care fotografia eleve în toaletă. Şcoala nr. 164 va fi monitorizată

Tuesday, 06 October 2015, 16:38 Sursă: REALITATEA.NET

Măsurile sunt cuprinse în raportul echipei formate din inspectori şcolari care a făcut un control la Şcoala Gimnazială nr. 164, din Sectorul 6, după ce un părinte a reclamat că profesorul de sport Toma Dragoş Silvestru a fotografiat eleve în toaletă.

"Concluziile echipei de control au scos în evidenţă următoarele aspecte: domnul profesor Silvestru Toma Dragoş a realizat mai multe fotografii în timpul orei de educaţie fizică şi sport, justificând că fotografiile pot reprezenta o dovadă a nerespectării disciplinei de către elevi; fotografierea ilegală a elevilor fără acordul părinţilor; lipsa de comunicare dintre şcoală şi părinţii elevilor", se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Echipa de control a ISMB a propus monitorizarea Şcolii nr. 164, constituirea unei comisii de cercetare, la nivelul unităţii de învăţământ, "pentru verificarea presupuselor abateri sesizate de părinţii elevilor" şi realizarea, în cel mai scurt timp, a unei inspecţii generale.

"ISMB va monitoriza unitatea de învăţământ cu scopul restabilirii unui climat favorabil desfăşurării în cele mai bune condiţii a procesului instructiv-educativ", a precizat sursa citată.

Raportul întocmit în urma acestor verificări a fost trimis unităţii de învăţământ, pentru a lua măsurile care se impun, în calitate de angajator al profesorului.

Profesorul acuzat că fotografia eleve de clasa a II-a în toaleta şcolii a recunoscut fapta, dar a arătat că ar fi vrut să fie o ameninţare pentru elevi, ca să îi disciplineze, a spus ministrul Educaţiei, arătând că astfel de persoane nu au ce căuta în învăţământ, iar măsurile în aceste cazuri trebuie să fie ferme.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a adăugat că nu există nicio legătură între o astfel de faptă şi disciplină şi că nu înţelege cum mai există în învăţământ profesori care ameninţă.

"Cazul de la Şcoala 164 este absolut regretabil. Profesorul de educaţie fizică şi-a recunoscut fapta, dar mai trist este că a şi explicat că ar fi vrut să fie o ameninţare pentru copii, pentru ca să-i disciplineze. Nu văd legătura între o astfel de faptă şi disciplină. Pe de altă parte, nu înţeleg cum mai există în sistemul de învăţământ românesc profesori care ameninţă. Îmi pare rău că trebuie să spun deschis astfel de persoane nu au ce căuta în învăţământul românesc, iar exemplele pe care noi, Ministerul Educaţiei, le dăm trebuie să fie ferme", a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a adăugat că a solicitat reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti să explice de ce conducerea şcolii nu a luat niciun fel de măsură în această situaţie, până la venirea corpului de control al ISMB.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, a declarat că ISMB a primit, în 1 octombrie, o sesizare de la un părinte în legătură cu acestă situaţie, iar în 2 octombrie a fost trimisă la şcoală o echipă de inspectori. Banu a precizat că începând din 2 octombrie, profesorul nu mai predă, la orele acestuia intrând un alt cadru didactic.

Surse din Poliţie au declarat, pentru Mediafax, că mama unei eleve de clasa a II-a de la Şcoala 164 s-a prezentat, în 1 octombrie, la Secţia 22 Poliţie, unde a povestit că fiica sa, în vârstă de opt ani, a fost fotografiată, cu telefonul mobil, în timp ce se afla la toaletă, de către profesorul de educaţie fizică Dragoş Toma Silvestru. Femeia a povestit că fiica sa a intrat în toaleta şcolii împreună cu alte două colege, care, în momentul în care bărbatul a intrat, au ţipat şi au fugit.

În urma sesizării, profesorul a fost audiat la Secţia 22 Poliţie, care se află în apropierea unităţii de învăţământ, iar poliţiştii i-au reţinut telefonul mobil, pentru o percheziţie informatică. Profesorul de sport este cercetat pentru violarea vieţii private.

Potrivit anchetatorilor, profesorul Silvestru ar fi cunoscut în rândul elevilor ca un dascăl sever şi care obişnuia să aibă o atitudine agresivă.

Luni, mama unei alte eleve dintre cele care erau în toaletă în momentul incidentului a făcut sesizare la Secţia 22 Poliţie. Femeia a recmalat că fiica sa a fost fotografiată, în toaleta şcolii, de profesorul de sport, despre care a arătat că se purta foarte urât cu elevii, îi jignea şi obişnuia să îi lovească, au declarat, pentru Mediafax, surse din Poliţie.

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL