Coronavirus - România: 191102 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Calendar ortodox. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi. Milioane de români îi poartă numele

Saturday, 17 December 2016, 15:01 Sursă: REALITATEA.NET

Sfântul Proroc Daniel se trăgea din seminție împărătească, din seminția lui Iuda, și a fost dus împreună cu regele Ioachim al iudeilor și cu alți tineri iudei, între care și trei prieteni ai săi: Anania, Azaria și Misail în robia babiloniană (597-538 î.Hr.).

Pentru a și-i apropia pe iudei, împăratul Nabucodonosor a poruncit mai marelui palatului său, să-i învețe carte și limba haldaică pe cei mai reprezentativi dintre tinerii acestui neam aflat în robie. Nabucodonosor vroia să facă din ei slujitori credincioși tronului. Le-a fost schimbat și numele: Daniel a fost numit Baltazar, Anania — Sedrah, Azaria — Abdenago, iar Misail — Misah.

Daniel și cei trei prietenii ai săi deși se aflau în robie aveau dreptul să mănânce și să bea din masa împăratului, dar pentru a nu călca legea, au mijlocit să fie hrăniți cu legume și fructe. Dumnezeu le-a răsplătit curăția cu înțelepciune și frumusețe, căci erau mult mai frumoși decât toți tineri care se hrăneau de la masa împăratului, arată Cartea Sfântului Proroc Daniel cuprinsă în Vechiul Testament

Slujitorilor babilonieni i-au spus însă împăratului Nabucodonosor că cei trei prieteni ai lui Daniel au refuzat să se închine unei statui ridicată de împărat, iar aceștia au fost aruncați într-un cuptor încins. Dumnezeu i-a ocrotit însă și focul s-a prefăcut în rouă (Daniel III, 17).

Sfântul Proroc Daniel era cunoscut pentru darul de a interpreta visele. În Vechiul Testament, cartea care îi poartă numele cuprinde tâlcuirea viselor ultimilor doi regi ai Babilonului, Nabucodonosor și Baltazar, precum și vedenia Sfântului Proroc Daniel despre timpul care va trece până la venirea lui Mesia, descoperirea despre vremurile din urmă ale omenirii, despre Antihrist și învierea morților.

După cucerirea Babilonului de către regele Darius I al perșilor (anul 518 î.Hr.), Sfântul Proroc Daniel nu s-a întors în țară cu frații săi iudei pentru că n-a vrut să-i lase singuri pe cei care nu puteau pleca.

Noul cuceritor, din cauza intrigilor, a fost nevoit să poruncească ca sfântul Proroc Daniel să fie aruncat într-o groapă cu lei, însă Dumnezeu a avut grijă de robul său și leii nu s-au apropiat de el (Daniel VI, 17-29).

Sfântul Prooroc Daniel a trăit mulți ani și a fost ales de Dumnezeu să susțină poporul evreu pe lângă stăpânitorii săi și să facă cunoscut printre păgâni pe adevăratul Dumnezeu (sursa: vol. "Viețile Sfinților").


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL