Coronavirus - România: 2109 de cazuri confirmate

Noul indice pentru creditele în lei: 2,36%! Avertismentul BNR

Thursday, 02 May 2019, 06:53 Sursă: REALITATEA.NET

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

”Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic)”, se menționa  într-un comunicatul BNR.

Noul indicator a fost introdus prin Ordonanţa de urgenţă 19/2019, care modifică OUG 114/2018, introdusă în decembrie 2018, prin care a fost introdusă şi taxa pe activele bancare. 

Noul indice se aplică exclusiv creditelor noi acordate populaţiei, precum şi refinanţării creditelor aflate în derulare. Va fi decizia fiecărui client, care are un împrumut în lei, să facă sau nu o solicitare de refinanţare”, anunţa la sfârşitul lunii martie ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici. Acesta preciza atunci şi că, la cererile formulate pentru refinanţarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituţiile bancare trebuie să răspundă în maximum 60 de zile de la data formulării.

Este bine de știut că, noul indice nu se aplică și pentru creditele accesate prin programul ,, Prima casă''.

La scurt timp după anunțarea noului indice, BNR a lansat un prim avertisment.

,, În formulele de calcul ale dobânzii intra întotdeauna un factor care este excesiv variabil: rata inflației. Ceea ce nu au înțeles  politicienii, o subliniez apasat, este ca ROBOR,  în formula în care a funcționat și a determinat dobanda la credite, s-a ghidat exclusiv dupămersul inflatiei(...) Dobânzile vor fi împinse din spate de inflație, în sus sau în jos'', a declarat pentru Realitatea TV  Adrian Vasilescu, condilierul guvernatorului BNR.

 Joi, ROBOR la 3 luni a scăzut la 3,32%, iar ROBOR la 6 luni a coborât la 3,39%.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL