Bacșișurile date chelnerilor ar putea fi impozitate cu 16%

Friday, 11 April 2014, 12:05 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Patronatele din turism au propus autorităților impozitarea cu 16% a bacșișurilor primite de ospătari, fondurile colectate urmând să fie folosite pentru investiții în infrastructura turistică.

Și în trecut au mai fost făcute asemenea propuneri, care nu s-au materializat, principalii opozanți fiind patronii de hoteluri și restaurante. Motivul îl reprezintă faptul că, de regulă, personalul din restaurante, cafenele și baruri are salarii mici, fapt atestat și de statistica oficială, iar bacșișurile reprezintă o sursă de venit importantă.

„Dacă se va impozita bacșișul, ne vor pleca oamenii. Bacșișul este câștigul lor. Dacă servesc repede și bine, iar clientul este mulțumit de prestația personalului, atunci lasă bacșiș. Dacă nu, achită doar nota de plată", spune Alina Crețu, managerul unui restaurant.

În schimb, reprezentanții ANAT și ai FPTR au semnat un document pe care l-au transmis Ministerului pentru IMM şi Turism şi Autorităţii Naţionale pentru Turism şi în care solicită, printre altele, impozitarea cu 16% a bacşişului lăsat de clienţi în baruri, cafenele şi restaurant, potrivit Evz.ro.

"În turism, bacşişul este o sursă importantă de venit pentru chelneri, ospătari şi barmani. El indică şi cât de drăguţ este acel personal. Ţinând cont că se dă bacşiş în toate barurile şi restaurantele, şi se dă la negru, noi propunem ca acesta să fie impozitat cu 16%, aşa cum se impozitează veniturile personale", a declarat Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Ea spune că patronatele cer ca valoarea bacşişului să fie lăsată la latitudinea clientului, iar suma stabilită de acesta să fie introdusă pe nota de plată şi impozitată cu 16%, urmând ca restaurantul să plătească această nouă taxă.

"Introducerea unei noi taxe, taxa pe bacşiş, aplicabilă pe nota de plată fiscală, nominal pe angajatul care prezintă nota de plată consumatorului, cu suportarea unui impozit de 16% pe suma acordată ca bacşiş de către consumator şi fără a fi cumulate cu total venituri obţinute de respectivul angajat", se arată în documentul semnat de ANAT şi FPTR.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE