Avram Iancu, românul care vrea să parcurgă înot tot cursul Dunării, ajunge marți la Moldova Nouă

Monday, 14 August 2017, 15:44 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Avram Iancu, bibliotecarul care şi-a propus să parcurgă înot Dunărea de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, va ajunge marţi la graniţa cu România şi va intra oficial pe teritoriul ţării noastre prin vama de Moldova Nouă, judeţul Caraş- Severin, potrivit unui anunţ postat pe pagina de socializare a acestuia, scrie Agerpres.

Avram Iancu a explicat că nu poate să ajungă la ţărmul românesc în dreptul localităţii Baziaş, chiar la intrarea Dunării în ţară, deoarece trebuie să îndeplinească, mai întâi, formalităţile ce ţin de legislaţia de frontieră. Prin urmare, el va trebui să iasă oficial din Serbia prin vama de la Veliko Gradiste, situată la 10 kilometri în aval de Baziaş.

"Doar după ce fac ieşirea din Serbia am voie să ating pământul patriei mamă, în dreptul localităţii Moldova Nouă, unde voi face intrarea oficială în ţară, prin intermediul vămii de acolo", a scris Iancu pe pagina sa de socializare.

Sportivul va înnopta luni seara la Veliko Gradiste şi estimează că va ajunge la Moldova Nouă marţi, între orele 11,00 şi 12,00.

O dată intrat în România, bibliotecarul din Petroşani mai are de înotat 1.075 de kilometri pentru a ajunge la punctul final al călătoriei sale de pe Dunăre. Practic, din 2.860 de kilometri ai fluviului, el a străbătut până acum aproape 70% din totalul distanţei, prin şase ţări şi patru capitale europene.

Ultimii kilometri înotaţi pe Dunăre au fost extrem de dificili pentru Avram Iancu, din cauza valurilor mari, chiar şi de un metru, la care a trebuit să facă faţă. Vântul puternic i-a redus ritmul de înaintare, astfel că sportivul a parcurs distanţe ce nu au depăşit 30 de kilometri, zilnic, mai scurte ca de obicei.

"Valurile din faţă au fost adversari care mi-au dat croşeu după croşeu", recunoaşte Iancu în una dintre postările sale de pe traseu.

Bibliotecarul a plecat înot pe Dunăre pe 20 iunie, din Munţii Pădurea Neagră, într-o călătorie în care şi-a propus să parcurgă 2.860 de kilometri de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră.

Alături de Iancu se află caiacistul Valerică Rîmbu, din Galaţi, un sportiv experimentat care a plutit cu caiacul pe Dunăre peste 2.500 de kilometri, dar şi o echipă de suport.

Avram Iancu a spus că doar două persoane au reuşit până acum să străbată înot Dunărea, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră. Primul este slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren şi labe de înot. Şase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a terminat acelaşi parcurs, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.

Bibliotecarul din Petroşani este cunoscut pentru că a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore în care a parcurs 62 de kilometri.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL