Avocatul Chitic a câștigat procesul contra României. Are de luat 5.000 de euro, daune

Saturday, 18 January 2020, 09:31 Sursă: Realitatea.NET

O persoană care a manifestat împotriva decidenţilor politici în cadrul unui miting nu poate fi sancţionată de către jandarmi pentru că ar fi tulburat ordinea şi liniştea publică prin invocarea de sloganuri împotriva puterii politice, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Chitic c. României.

Ca urmare, România se face vinovată de încălcarea art. 10 al Convenţiei europene a drepturilor omului, privind libertatea de exprimare, iar reclamantul va primit de la statul român suma de 5.000 de euro cu titlu de daune morale.

Judecătorii europeni au constatat că acţiunile domnului Chitic sunt o formă de manifestare a opiniilor sale politice. Nu a existat vreo dovadă că ceea ce scanda reclamantul era jignitor, că viza viaţa privată, onorarea sau reputaţia unei persoane, ori că a incitat la violenţă sau agresiuni gratuite împotriva unor anumiţi indivizi. Prin sloganurile sale, reclamantul a susţinut criticile împotriva celor aflaţi la putere. Or, politicienii trebuie să aibă un grad mai mare de toleranţă la criticile care îi vizează pe ei decât persoanele fizice obişnuite. Mai mult, zgomotul făcut de domnul Chitac a fost acoperit de zgomotul făcut de ceilalţi participanţi la demonstraţie şi nu există vreo dovadă că cei din zona au fost deranjaţi de acţiunile reclamantului, rezumă cauza Asociaţia VeDem Just într-o postare publicată vineri pe contul său de Facebook.

Hotărârea CEDO, care este definitivă, a fost adoptată la 17 decembrie 2019 şi notificată în scris la 14 ianuarie 2020, conform textului publicat pe site-ul Curţii. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a fost membru în completul de judecată pentru această cauză.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-18 12:49:29
Alooo, Jandermeria, se aude !??? Platiti amenda acum ...

Obisnuiti-va sa sooogeti chiloti de pulifricieni mai putin ...

2020-01-19 12:51:15
Cetătei ,injurati cum stiți mai bine,guvernul si presedintele,ca scăpați la CEDO

Dl de la ora 2020-01-18 12:49:29,deaia mă bucur ca avem jurisdciție internațională ,ea,justiția ,e de acord sa injuri guvernul meu ,dar dacă ați folosit cele mai noi tehnici de injurare impotriva lor,primiti si o gratficație de 6.000 de EU?Jandarmii l-au amendat pe domnul cu pricina nu pentru că urăste guvernul meu si protesteaza pentru compradori,ci pentru modul huliganic de a se manifesta .Dna Kovesi nu a intrat in pâine,ca ea ar aresta CEDO,pentru ce..?N-are importanță.justiție să fie .

Alte articole din: ACTUAL