Avertismentul dur al Gabrielei Firea pentru șoferii din București după semi-eșecul benzilor RATB

Wednesday, 24 May 2017, 09:51 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Introducerea benzilor unice RATB i-a nemulțumit pe șoferii din București și a generat un blocaj uriaș în nordul Capitalei, așa că Gabriela Firea promite acum și alte măsuri de susținere a fluidizării traficului, fără să precizeze însă când le va implementa. 

„Nu se pune în niciun caz problema să renunțăm la culoarele unice. Planul de Mobilitate Urbana Durabila, un document strategic de planificare a transportului in regiunea Bucuresti-Ilfov, realizat sub coordonarea BERD, precizeaza clar ca una dintre masurile care duc la cresterea mobilitatii este realizarea acestor benzi destinate transportului public. Vom actiona să facem această măsură cât mai eficientă, astfel încât efectele benefice să fie mai mari decât neajunsurile, aplicand in aceasta perioada un set de masuri complementare care sa ajute la decongestionarea traficului", spune Firea, potrivit unui comunicat al Primăriei Generale.

Număr uriaș de mașini în București

Firea spune că numărul de mașini înmatriculate a crescut serios anul acesta și îi avertizează pe șoferi că nu exclude măsuri de descurajare a traficului rutier. 

"Din orice perspectivă am privi însă problema traficului, realitatea este una singură: avem înmatriculate în București, la final de aprilie, 1,274 milioane de autovehicule, plus alte 155.000 înmatriculate în Ilfov. Față de finalul anului trecut se înregistrează, în doar 4 luni, o creștere a parcului auto din zona metropolitană București de peste 30.000 de unități. La acestea se adaugă autovehiculele, deloc puține, care tranzitează zilnic Bucureștiul, precum și cele înmatriculate în alte județe sau alte țări ale căror proprietari locuiesc, de fapt, aici.

Prin urmare, fără măsuri de descurajare a traficului rutier, vom avea în foarte scurt timp un oraș complet blocat. Pentru început avem în vedere doar măsuri care să stimuleze conformarea voluntară, de genul încurajării transportului în comun sau a celui ecologic, dar în perspectivă nu excludem și alt gen de măsuri”, spune Firea.

Planuri mari, în viitor

În vreme ce actualul buget al Capitalei oferă sume infime pentru achiziția de mijloace de transport în comun, Primăria are planuri mari. Pentru viitor.

Principalele proiecte ale Municipiului Bucuresti care vizeaza fluidizarea traficului rutier in zona Bucuresti-Ilfov sunt incluse in Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 si vizeaza:

· introducerea de benzi de circulatie cu prioritate pentru transportul public pe o distanta de 25 km;
· achizitia a : 100 troleibuze, 100 de tramvaie si 400 de autobuze, pentru inceput. Proiectul mai presupune si modernizarea infrastructurii de tramvai si extinderea acesteia cu 41 km de cale dubla, precum si reabilitarea a aproximativ 1800 de statii,
· constructia de parcari de tip Park & Ride la punctele cheie de intrare in oras,

· constructia de parcari subterane,

· amenajare si largire Prelungirea Ghencea,
· largire str. Jandarmeriei,
· reconfigurarea intregii zone de birouri Pipera - str. Fabrica de Glucoza, str. D. Pompeiu, str. Petricani, str. Andronache, sos. Colentina,
· amenajarea infrastructurii utilitare pentru biciclete (piste si locuri de parcare), precum si extinderea sistemului de inchiriere biciclete (bike-sharing),
· crearea de noi zone cu prioritate pentru pietoni si biciclisti in centrul orasului, concomitent cu modernizarea spatiul urban public si imbunatatirea conditiilor de accesibilitate pentru persoane cu mobilitate redusa,
· regandirea si extinderea sistemului de management al traficului.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL