Coronavirus - România: 30789 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

AVARIE MAJORĂ în sectoarele 2 şi 3. Sute de blocuri, FĂRĂ apă caldă şi căldură

Saturday, 08 February 2020, 13:46 Sursă: Realitatea.net

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, sâmbătă, că va depune o plângere penală faţă de ELCEN, pe care o acuza de sabotaj.

Într-o postare pe care o incepe cu hashtagurule: #Sabotaj #ReaCredinta#GuvernDusmanosCuOamenii, Gabriela Firea ssustine ca ELCEN, institutie care se afla in subordinea Guvernului, ar fi livrat intentionat agent termic mai fierbinte cu 20 de grade pentru a provoca o avarie grava.

"S-a "gresit" cu 20 de grade mai mult la livrarea agentului termic, astfel incat s-a produs o avarie foarte grava. Vom depune plangere penala pentru sabotarea sistemului centralizat de termoficare, care reprezinta infrastructura critica si trebuie asigurata continuitatea, conform legii. Nu credem in varianta unei erori tehnice. Diferenta de temperatura este mult prea mare iar tehnicienii care au facut manevrele stiau ca vor provoca o mare avarie. Acest sabotaj vine la doua zile dupa ce ministrul PNL al economiei a declarat ca lucreaza la o lege prin care Primariei Capitalei sa i se interzica plata subventiei pentru agentul termic, cu exceptia unui numar mic de persoane. Asta inseamna facturi enorme pentru cetateni. Pe acest subiect voi reveni cu detalii zilele urmatoare", a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Primarul spune ca este vorba despre o avarie la reteaua primara de termoficare din Capitala din cauza unor manevre efectuate de CET SUD - ELCEN, din subordinea Ministerului Economiei.

Conform postarii sale, Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti (CMTEB) a anuntat ca, in urma unor manevre efectuate de CET SUD, apartinand ELCEN - "entitate aflata in subordinea Ministerului Economiei, manevre ce au constat in modificarea debitului ce a determinat crestea brusca a temperaturii agentului termic solicitat cu aproape 20 de grade - au fost inregistrate fluctuatii de presiune in sistemul de termoficare, care au produs o avarie la reteaua primara ce alimenteaza Sectoarele 2 si 3 din Municipiul Bucuresti".

Din aceasta cauza, CMTEB se afla imposibilitatea de a furniza apa calda si caldura catre clientii arondati punctelor termice din aceste zone. Compania anunta ca toate echipele sunt pe teren pentru a efectua manevrele de izolare a zonei afectate si ca fac tot posibilul pentru remedierea avariei intr-un timp cat mai scurt.

Reacția ELCEN, mai jos:

ELCEN: Punct de vedere oficial referitor la afirmațiile primarului Capitalei, Gabriela Firea, lansate astăzi în spațiul public în legătură cu presupusul sabotaj al ELCEN față de bucureșteni 

PMB ÎNCEARCĂ SĂ ARUNCE VINA PE ELCEN PENTRU AVARIILE DIN CURTEA PROPRIE (TERMOENERGETICA) ȘI PENTRU LIPSA CĂLDURII ȘI A APEI CALDE LA CONSUMATORI 

Termoenergetica a avut o avarie majoră, vineri seară la ora 22:40. În cursul nopții, au fost efectuate manevre tehnice coordonate între dispecerii ELCEN și TERMOENERGETICA pentru a susține sistemul de termoficare. 

În primul rând, este foarte important ca opinia publică să beneficieze de informații corecte, reale, și, mai ales, scoase din sfera oricăror atacuri de natura politică lansate de primarul Municipiului București pentru a specula anumite momente politice și pentru a deturna, în mod repetat, atenția de la situația gravă în care se află sistemul de termoficare din București din pricina dezinteresului și incompetenței Primăriei Capitalei de a gestiona un sistem de o asemenea anvergură socio-economică. 

Menționăm că orice atac de natură politică pe subiectul termoficării din Capitală nu rezolvă situația, ci o agravează. Din păcate, pe lângă lipsa totală de interes, neglijență și cinism, locuitorii capitalei au acum parte și de afirmații care denaturează realitatea.  

PENTRU O CORECTĂ INFORMARE A OPINIEI PUBLICE, IATĂ SITUAȚIA DE FAPT: 

• În urma unei avarii produse ieri seară la ora 22:40  pe rețeaua de termoficare aparținând Termoenergetica aflată în subordinea Primăriei Municipiului Capitalei, a crescut debitul de apă de adaos la aproximativ 1000 de tone/h doar la CTE București Sud, iar presiunea pe conductele de retur a scăzut la un (1) bar, ceea ce a indicat apariția unei spărturi violente pe magistrala de termoficare nr. 2.

• Din acel moment, echipele ELCEN, în coordonare cu echipele Termoenergetica, au intervenit prompt și au început manevrele tehnice necesare într-o astfel de situație de avarie. 

Parametrii agentului termic livrat din CTE București Sud înaintea apariției avariei pe rețeaua de transport exploatată de Termoenergetica s-au menținut constant la valorile solicitate de 
Termoenergetica prin nota telefonică, respectiv: 97-98 grade C, presiune tur: 4,2-4,3 bar, presiune retur: 1,6- 1,7 bar.  

• La ora 08:45, în coordonare cu Termoenergetica, în contextul manevrelor tehnice efectuate, a avut loc o creștere tranzitorie de temperatură. Menționăm că nu au fost variații majore de presiune care ar fi putut genera avarii pe rețea. 

Locuitorii din sectoarele 2 și 3 nu au apă caldă și căldură din cauza avariilor de pe rețeaua de termoficare aflată în responsabilitatea PMB și nu a unei creșteri tranzitorii de temperatură, așa cum a insinuat Gabriela Firea într-o postare în spațiul public. 

În ciuda afirmațiilor tendențioase ale Primarului Capitalei, Gabriela Firea și a încercărilor disperate de a găsi un vinovat pentru situația dezastruoasă în care se află sistemul de termoficare, angajații ELCEN, în colaborare cu angajații Termoenergetica, au făcut tot ce-au putut pe tot parcursul nopții și în cursul zilei de astăzi, pentru ca situația să nu scape de sub control. Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL