Coronavirus - România: 691488 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Austria a ignorat recomandarea experților și a dat STARTUL la testarea în masă pentru noul coronavirus 

Friday, 04 December 2020, 14:05 Sursă: realitatea.net, Agerpres

Autor: Ioana Stanescu

 

Cozi lungi de aşteptare s-au format la centrele de testare din Viena şi din landurile vestice Tirol şi Vorarlberg, după cum au relatat posturile ORF şi Oe24. Alte landuri urmează să înceapă campania de testare în masă în zilele următoare.

Cancelarul Sebastian Kurz a anunţat la sfârşitul lunii noiembrie un plan de testare voluntară, ca măsură de încetinire a propagării coronavirusului.

Citește și Austria începe testarea în masă a populației în decembrie. Planul Guvernului din Viena

Bilanțul epidemiei din Austria, care are o populație de 8,9 milioane de locuitori, a ajuns vineri la 293.430 de infectări cu noul coronavirus și 3.538 de decese.

Dacă dintre cei 8,9 milioane de locuitori ai Austriei vor fi testaţi câteva milioane, autorităţile vor putea depista şi izola multe persoane infectate care nu prezintă simptome, a argumentat el.

Cu toate acestea, „un număr semnificativ de experţi” i-au spus ministrului sănătăţii, Rudolf Anschober, că se opun acestui plan, după cum reiese din înregistrările unei întâlniri recente, relatează Agerpres.

Ei au avertizat că testele negative le vor induce oamenilor ideea greşită că vor putea petrece sărbătorile de sfârşit de an cu rudele în condiţii normale.

Experţii mai sunt îngrijoraţi şi de rezultatele false pe care le generează kiturile folosite la testarea rapidă.

În locul testării populaţiei generale, experţii ar prefera o concentrare pe grupe specifice cu risc ridicat şi un efort mai puternic de depistare a celor care au venit în contact cu persoane infectate.

Campania de testare în masă în Austria are loc după eforturi similare desfăşurate în Slovacia şi în regiunea italiană Trentino-Tirolul de Sud în săptămânile recente.

În două weekenduri, la finalul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, au fost testați aproximativ 3,6 milioane de locuitori cu vârste între 10 şi 65 de ani. Testele rapide au descoperit zeci de mii de persoane asimptomatice.

Totuşi, Slovacia a început ulterior să se îndepărteze de această abordare, în lipsa capacităţii de urmărire a contacţilor. Un al doilea val de testare în masă a populaţiei a fost amânat.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL