Augustin Lazăr, prima reacție după atacul lui Șerban Nicolae

Tuesday, 01 January 2019, 20:14, Sursă: REALITATEA.NET

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a oferit pentru realitatea.net și Realitatea TV prima reacție după ce senatorul PSD Șerban Nicolae a făcut mai multe afirmații dure la adresa lui.

Adaugă părerea ta

Augustin Lazăr a trimis următorul mesaj către realitatea.net și Realitatea TV: "Mai intai trebuie sa precizez ca magistratii nu pot polemiza cu politicienii, fiindca noi avem reguli impuse de codul deontologic, in timp ce politicienii se pot exprima liber, conform culturii fiecaruia.

Cu referire la situatia magistraturii in anii 90 ne reamintim ca a fost nevoie de o reforma profunda, care sa faca posibila independenta magistraturii (infiintarea Ministerului Public prin reformarea Procuraturii Romaniei, infiintarea INM, infiintarea structurilor anticoruptie, de combatere a crimei organizate, a CSM, elaborarea legislatiei compatibile cu cea europeana, etc).

Reamintesc faptul ca primului demnitar roman care a devalizat o banca i-a fost ridicata imunitatea si a primit aviz parlamentar pentru a fi trimis in judecata abia in 2 martie 1999, dupa doua avize parlamentare negative in 1997 si 1998.

Ca tanar magistrat al Ministerului Public, m-am simtit onorat sa particip, in perioada 1998 - 2001, impreuna cu alti colegi, la efortul comun de elaborare a unor proiecte pentru reformarea legislatiei, a institutiei si la solutionarea primelor dosare relevante pentru criminalitatea economico-financiara care se dezvolta in contextul privatizarilor".

Procurorul general al României a precizat apoi, pentru realitatea.net, că "nu este o polemică cu nimeni" și că "magistrații au un cod deontologic la standarde europene, pe care îl respectă".

De la ce a plecat reacția lui Augustin Lazăr

Senatorul PSD Șerban Nicolae a lansat un atac dur, după un interviu acordat de Augustin Lazăr în presa franceză. "Domnul Lazăr este unealta perfectă să lanseze asemenea scenarii. Cum poţi să spui că în anii '90 procurorii erau sub control politic, când şi tu erai procuror? Păi, unde ţi-e bărbăţia, Lazăre? Ridică-te şi umblă! De ce nu te-ai revoltat de sub papucul politicului? Dar acum te lauzi cu vechimea din perioada respectivă. Când ai nevoie de cozi de topor, din păcate, pădurile din România produc în continuare", a afirmat Şerban Nicolae la Antena 3.

Anterior, Augustin Lazăr declarase pentru Le Monde că magistraţii au parte de presiuni autocratice cum nu se aşteptau şi că se încearcă întoarcerea justiţiei la nivelul anilor '90.

"Unele persoane vor să disciplineze justiţia astăzi, astfel încât aceasta să se întoarcă în anii '90, când justiția românească era doar de fațadă în cazul oamenilor cu poziţii înalte", a spus Augustin Lazăr în "Le Monde".

Ameninţat el însuşi cu demiterea, procurorul general speră să poată evita soarta Laurei Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA. "Decizia cu privire la demitere va fi un test de rezistență pentru sistemul judiciar", a mai avertizat Augustin Lazăr în publicația franceză.

Alte articole din: POLITICĂ