Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Concedieri masive în ministere și instituții publice. Restructurarea, în noul buget

Saturday, 07 December 2019, 16:12 Sursă: realitatea.net, Agerpres

 

Raluca Turcan a dat ca exemplu Ministerul Dezvoltării Regionale, unde vor avea loc mai multe reduceri de personal, însă la fiecare minister, ministrul de resort va veni cu propria sa schemă de reduceri de personal.

„Am vorbit de exemplu cu ministrul Dezvoltării Regionale, care mi-a spus că în interiorul instituţiei pe care o conduce, la nivel de demnitate se face o reducere cu 40%, la nivel de conducere a instituţiei, o reducere cu 30%, iar la nivel de execuţie, o reducere de 20%. Fiecare ministru va veni cu schema lui, pe care o va prezenta primului-ministru şi va spune: acesta este aparatul de lucru pe care noi îl vrem”, a precizat Turcan într-un interviu la un post de televiziune, potrivit Agerpres.

Întrebată până când vor fi efectuate restructurările din ministere şi instituţii, Raluca Turcan a spus că este un proces care va dura o perioadă mai lungă, însă noul buget va fi gândit pe structurile cu personal restructurat.

Bugetele vor fi făcute pe structurile flexibilizate, nu până la capăt, pentru că, evident, această flexibilizare care începe la nivel naţional trebuie să meargă şi în teritoriu. Este un proces care mai durează, dar la nivelul ministerelor şi instituţiilor publice centrale, da, cred că bugetul va fi calat pe varianta flexibilizată”, a mai spus Turcan.

„Vreau ca instituţiile să înceapă să servească cetăţeanul şi să nu mai fie un clişeu pe care să îl aducă politicenii când se schimbă la guvernare. Aş vrea să văd şi eu la Guvern, dacă apare o problemă, se caută rezolvare, nu se caută vinovaţi, nu se caută ţapi ispăşitori. E important să vezi şi unde a fost problema, dar paradigma se schimbă, trebuie să fii acolo să-i ajuţi pe oameni”, a precizat Raluca Turcan, în același interviu.

Guvernul Orban are un plan pentru reducerea cheltuielilor pe anul viitor, pentru a se încadra în deficitul de aproximativ 3,5%. Surse guvernamentale au declarat, în exclusivitate pentru Realitatea PLUS, că una dintre măsuri este înghețarea salariilor demnitarilor pe anul 2020. S-ar economisi în acest fel aproape 1 miliard. Iar bugetarii nu vor mai putea cumula şi pensia, şi salariul. Ei vor fi obligați să aleagă. Din 2020, bugetarii care au și pensie vor fi nevoiţi să aleagă: fie pensia, fie salariul de la stat.

Planul de reducere a cheltuielior cuprinde mai multe puncte. Surse guvernamentale au dezvăluit, pentru Realitatea PLUS, două dintre măsurile care ar putea aduce cei mai mulţi bani la buget. Prima dintre ele ar presupune ca salariile demnitarilor să nu crească în 2020, o dată cu creşterea salariului minim, ci să rămână la nivelul din 2019.

Cum reduce Guvernul cheltuielile. SURSE: Salariile demnitarilor vor fi ÎNGHEȚATE, în 2020!

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL