Coronavirus - România: 196004 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alertă în Iași! Focar de hepatita A, după ce 35 de copii au luat virusul în luna decembrie

Saturday, 17 December 2016, 19:31 Sursă: REALITATEA.NET

Cei 35 de copii care s-au îmbolnăvit cu hepatita A la copii au vârste cuprinse între 3 şi 12 ani. Minorii provin din localitatea Zanea, comuna Ciurea, scrie Mediafax.

„Sunt aduşi la spital în urma unei simptomatologii evidente. Problema este că aceşti copii sunt însoţiti de foarte mulţi aparţinători care nu sunt nici pacienţi, de multe ori nici persoane cu care să se poată comunica din punct de vedere medical foarte corect, scoţând copiii din spital, readucându-i şi practic neputând avea un control real şi un control epidemiologic al bolii, pentru că în perioda asta ei pot infecta orice alt copil care nu a făcut boala până acum”, a declarat într-o conferinţă de presă dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Familiile copiilor creează însă probleme personalului medical din Spitalul de Boli Infecţioase care au cerut ajutorul poliţiei, plângându-se de agresiuni fizice.

„Vrem ca aceşti copii să se însănătoşească, dar în acelaşi timp ne dorim şi ca personalul nostru medical şi toţi cei care lucrăm în acest spital să fim respectaţi şi protejaţi, astfel încât să nu mai aibă loc incidente de natura a prejudicia inclusiv starea fizică a personalului medical. Nu o dată Am cerut ajutorul poliţei şi a firmei de pază. Personalul medical de pe secţia unde sunt internaţi acei copii ne-au făcut în scris o solicitare de protecţie permanentă în această zonă”, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Situaţia focarului de hepatită A de la Zanea a ajuns şi în atenţia prefectului Marian Grigoraş care a anunţat că a discutat şi cu directorul DSP Iaşi şi cu primarul comunei Ciurea.

"Ancheta epidemiologică, efectuată de DSP, în colaborare cu medicii de familie, a evidenţiat condiţii de igienă precare în toată comunitatea, acces dificil la aprovizionarea cu apă, lipsa grupurilor sanitare în marea majoritate a comunităţii şi depozitare neorganizată a deşeurilor menajere. DSP a recoltat probe de apă de fântâna din perimetrul focarului, cu rezultate necorespunzătoare la examenul chimic şi bacteriologic", a spus prefectul Marian Grigoraş.

Primăria Ciurea a fost informată despre rezultatele necorespunzătoare la probele de apă, şi a recomandat interzicerea folosirii apei din aceste surse în scop potabil şi necesitatea susţinerii acţiunilor de curăţare şi dezinfecţie a fântanilor, precum şi a intensificării activităţilor din teritoriu pentru asigurarea evacuării deşeurilor menajere în condiţii corespunzătoare.

"Au fost distribuite până în prezent 70 de doze de vaccin antihepatită A pediatric, din care s-au administrat 64 de doze contacţilor catagrafiaţi de către medicii de familie. Cu ocazia deplasărilor repetate, efectuate de către personalul DSP, s-au distribuit materiale informative şi dezinfectant clorigen pentru latrine şi s-au făcut verificări privind condiţiile de igienă în unităţile de învăţământ", a mai spus prefectul Marian Grigoraş. 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL