Coronavirus - România: 500273 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Această boală afectează una din două femei din România. Din păcate, nu este tratată corect

Wednesday, 17 August 2016, 21:02 Sursă: REALITATEA.NET

"Cele mai importante complicaţii ale fibromului uterin sunt cele date de sângerare. Dacă avem fibroame spre cavitatea uterină, care produc un ciclu menstrual abundent, hemoragic, se poate pierde mult sânge. Pacientele ajung să fie anemice, să aibă valori foarte mici ale hemoglobinei, care impun transfuzia şi, uneori, intervenţii de urgenţă pentru a controla hemoragia. De asemenea, dacă fibromul creşte mult, este voluminos şi comprimă organele vecine, pot să apară probleme începând de la: urinat frecvent, o suferinţă a rinichilor, dilataţia cailor urinare, compresia pe venele din pelvis, ceea ce poate produce o tromboflebită.

Infertilitatea este o altă complicaţie a fibromului, care poate deforma cavitatea uterină şi nu permite pacientelor să rămână însărcinate. În astfel de cazuri, scoaterea uterului nu este însă o soluţie'', spune, pentru Gândul, medicul Rareş Nechifor.

"Din păcate, foarte multe paciente cu fibrom uterin primesc indicaţia de a face histerectomie totală, inclusiv cu scoaterea ovarelor, în ideea că scoţându-le, eliminăm riscul de cancer ovarian. Este o intervenţie fără o justificare ştiinţifică. De fapt, se induce o menopauza chirurgicală mult mai agresivă decât cea naturală, iar speranţa de viaţă a pacientelor care au făcut ovarectomie scade. Odată cu instalarea menopauzei precoce, creşte riscul infarctului, accidentului vascular cerebral, hipertensiunii, osteoporozei.

Dacă într-adevăr este necesară histerectomia, ovarele trebuie păstrate. Singură indicaţie pentru scoaterea ovarelor ar fi prezenţa unor chisturi cu aspect suspect, cu markeri tumorali ce sugerează un posibil cancer ovarian. Ovarele au un rol hormonal foarte important şi trebuie salvate", mai spune medicul, potrivit sursei citate.

 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL