Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Academia Suedeză, anunț despre câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace

Friday, 09 October 2020, 11:43 Sursă: realitatea.net

Autor: Ioana Stanescu

 

PAM este recompensat pentru „eforturile de luptă împotriva foametei, pentru contribuția la ameliorarea condițiilor de pace în zonele afectate de conflicte și pentru că a jucat un rol principal în eforturile care vizează împiedicarea utilizării foametei ca o armă de război", a declarat președintele comitetului Nobel, Berit Reiss. Academia Suedeză a dezvăluit cine este alesul la ora 11.00, ora locală (12.00, ora României). 

Anul trecut, Abiy Ahmed, premierul Etiopiei, a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2019, pentru contribuția sa la încheierea războiului dintre țara sa și Eritreaa, care dura de peste 20 de ani. Conflictul teritorial între Etiopia și Eritreea, izbucnit la finalul anilor \"90, a însemnat pierderi financiare imense pentru ambele state, precum și nenumărate victime.

Printre alte personalități politice care au primit Nobelul pentru Pace se află democratul Barack Obama, distins, în 2009, la doar nouă luni de la preluarea mandatului de președinte al SUA, liderul palestinian Yasser Arafat sau „proiectului de pace”, în 1994. Pe de altă parte, Mahatma Gandhi, figura-simbol a luptei pașnice împotriva nedreptății și intimidării, nu a primit niciodată premiul, deși a fost nominalizat de numeroase ori.

Pentru cel mai așteptat premiu din acest an au fost nominalizați 318 candidați. Printre aceștia, tânăra suedeză Greta Thunberg, nominalizată și anul trecut, şi mişcarea pro-democraţie din Hong Kong,  nominalizate de parlamentarii din Suedia şi respectiv Norvegia, dar și „greii” lumii - Donald Trump și Vladimir Putin - sunt în cărți după nominalizarea lor luna trecută. Liderul de la Casa Albă a fost propus pentru acordurile istorice dintre Israel și Emiratele Arabe Unite. 

Sezonul” Nobel a început luni, 5 octombrie. Doi cercetători americani, Harvey J. Alter and şi Charles M. Rice şi unul originar din Marea Britanie, Michael Houghton, au fost desemnaţi câştigătorii Premiului Nobel pentru Medicină sau Fiziologie, în 2020, pentru activitatea lor în identificarea virusului Hepatitei C, a anunţat, luni, la Stockholm, preşedintele Comitetului Nobel, Thomas Perlmann. Premiul Nobel pentru Fizică 2020 a fost câștigat de trei cercetători pentru studii privind găurile negre. Este vorba de britanicul Roger Penrose, germanul Reinhard Genzel și americanca Andrea Ghez. Premiul Nobel pentru Chimie 2020 a fost decernat pentru rescrierea genomului uman. Laureate sunt două femei, cercetătoare din Germania și Statele Unite. Emmanuelle Charpentier, de la Institutul Max Planck din Berlin, și Jennifer Doudna, de la Universitatea Berkeley din California, au fost compensate pentru „rescrierea codului vieții”, adică pentru „dezvoltarea unei metode de editare a genomului”. Premiul Nobel pentru Literatură 2020 a revenit poetei și eseistei americane Louise Glück. 

Ultimul din seria prestigioaselor distincții va fi în acest an Nobelul pentru Științe Economice, care va fi decernat luni, 12 octombrie, potrivit www.nobelprizemedicine.org.

În 2020, fiecare premiu Nobel este însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), în creştere faţă de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureaţii din anii precedenţi. În acest an, tradiționala ceremonie de înmânare a premiilor Nobel, programată pentru 10 decembrie, când se comemorează moartea lui Alfred Nobel, nu va avea loc din cauza pandemiei de coronavirus. Câștigătorii îşi vor primi diploma şi medalia acasă.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL