"Academia Infractorilor". Prejudiciu de 1,5 milioane de lei, la o singură spargere

Friday, 24 April 2015, 11:33 Sursă: REALITATEA.NET

O singură spargere la unul dintre magazinele de lux dată de gruparea "Academia Infractorilor Români" a produs un prejudiciu de 1,5 milioane de lei, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, comisarul șef Mihai Pitulescu, de la Direcția Investigații Criminale a IGPR.

Adaugă părerea ta

"Pentru toate faptele, prejudiciul cred că depășește 10 milioane de euro. Sunt cazuri în care la o singură faptă prejudiciul s-a ridicat la 1,5 milioane de euro", a precizat Pitulescu, citat de AGERPRES.

El a adăugat că, în urma perchezițiilor făcute la membrii grupării, s-au descoperit bunuri cu caracteristici asemănătoare celor sustrase din străinătate, dar urmează să se fie stabilit concret dacă acestea provin de la faptele cercetate în anchetă.

"Au fost valorificate în special în țară, au fost identificate și persoanele prin care aceștia au valorificat bunurile, se desfășoară în prezent cercetări pentru stabilirea tuturor persoanelor prin care s-au valorificat aceste bunuri", a arătat Mihai Pitulescu.

El a mai precizat că magazinele nu erau alese la întâmplare, membrii grupării se interesau pe internet despre valoarea acelor bunuri iar banii obținuți de pe urma valorificării ceasurilor și bijuteriilor erau gestionați de interlopul Marian Adrian Botez, care, prin câțiva intermediari de încredere, făcea plățile către membrii grupării.

"Din banii sustrași erau plătiți și membrii grupării care erau arestați în alte state sau în România. Printre cei anchetați se numără persoane cu antecedente și în România, unul dintre ei era urmărit pentru o condamnare de trei ani pentru alte fapte, mulți dintre ei au mai fost cercetați. La fapte au fost folosiți și minori. Majoritatea proveneau din familii dezorganizate sau de la case de copii", a explicat Pitulescu.

Procurorii au dispus reținerea a 14 membri ai grupării specializate în furturi din magazine de lux din mai multe state, au declarat vineri dimineață, pentru AGERPRES, reprezentanți ai DIICOT. Cei 14 vor fi prezentați vineri Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cazul altor trei persoane, anchetatorii au dispus cercetarea sub control judiciar iar față de liderul rețelei — Adrian Botez — s-a pus în mișcare acțiunea penală, el fiind deja condamnat și aflat în penitenciar pentru că a încercat să-l asasineze pe Dumitru Mironescu.

Procurorii DIICOT au efectuat joi 52 de percheziții pentru destructurarea acestei grupări, care acționa în Belgia, Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Olanda, Croația și alte state.