Lovitura lui Trump. Meleșcanu, presat pe tema corupției, de șeful diplomației SUA Mike Pompeo

 
Teodor Meleșcanu și Mike Pompeo
Teodor Meleșcanu și Mike Pompeo

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a discutat cu Teodor Meleșcanu despre problemele corupției din România. Informația se regpsește în comunicatul Departamentului de Stat al SUA, dar nu și în comunicatul MAE român.Șeful diplomației SUA Michael Pompeo l-a presat pe omologul său român, Teodor Meleșcanu, pe tema corupției din România.

”Cei doi au mai discutat despre importanța eforturilor României în lupta împotriva corupției careîi subminează instituțiile democratice și promovează influența nocivă a adversarilor”, precizează un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Comunicatul trece în revistă temele discutate, printre care se află cooperarea în domeniul securității și rolul pe care România îl joacă la Marea Neagră, în contextul agresiunii Rusiei.

Lovitură pentru Dragnea

Poziția administrației Trump reprezintă o lovitură pentru Liviu Dragnea, care sugera, acum câteva zile, că între discursul critic al ambasadei și cel de la Washington există diferențe.

”Relaţia cu Statele Unite este una bunicică, nu bună, e bunicică. A noastră, în sensul că din partea noastră este foarte bună, din partea lor e bunicică. Adică Ambasada Americii de aici are un anumit mesaj, un anumit discurs şi o anumită abordare, administraţia de acolo se pare că are altă abordare. Dar când se trage linie, avantajele concrete pentru România, din punct de vedere economic şi strategic, nu sunt foarte mari. În schimb, pentru noi SUA reprezintă o garanţie uriaşă de securitate cu care nu avem voie să ne jucăm”, a declarat Dragnea.

Temele discutate de cei doi șefi ai diplomației sunt menționate și de ambasada SUA la București.

MAE nu menționează tema corupției

Interesant este că în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe de la București nu se menționează chestiunea corupției.

”Ministrul afacerilor externe Teodor Meleşcanu a avut o întâlnire oficială de lucru, la Washington, cu secretarul de stat american Michael Pompeo, la 1 aprilie. La întrevedere au mai participat ambasadorul României în SUA, George Maior, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, David Hale şi asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene, Philip Reeker.

Cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor guverne, român şi american, pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Ministrul român a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale.

Discuția a vizat de asemenea o evaluare a priorităților de securitate transatlantică, în anticiparea reuniunii ministeriale dedicată aniversării a 70 de ani de la înființarea Organizației Atlanticului de Nord. Ministrul Teodor Meleşcanu a apreciat parteneriatul strâns cu Statele Unite în domeniul securității, scoțând în evidenţă rolul strategic al României şi al cooperării româno-americane în asigurarea unei abordări integrate a măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO. Totodată şeful diplomației române a accentuat importanţa consolidării angajamentului american şi aliat pentru securitatea regiunii Mării Negre.

Şeful diplomației române a punctat realizările Președinției române a Consiliului UE şi agenda pentru a doua parte a mandatului, inclusiv aspecte referitoare la Parteneriatul Estic, Asia Centrală şi Balcanii de Vest. De asemenea, a subliniat abordarea României de relevare a substanței pozitive a cooperării dintre UE şi SUA.

Ministrul afacerilor externe, a adus în discuţie candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, arătând că este un obiectiv major al politicii externe române. A prezentat candidatura României la un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU şi a evidenţiat experienţa tradiţională a ţării noastre în sistemul ONU.

Au mai fost discutate eforturile regionale şi globale în problematica neproliferării, combaterii terorismului şi amenințărilor asimetrice de securitate, secretarul de stat american remarcând contribuțiile importante ale României în cadrul organizațiilor şi mecanismelor internaționale, dar şi expertiza de înaltă ținută a specialiștilor şi profesioniștilor români. De asemenea, a fost discutată intensificarea cooperării bilaterale în domeniul energiei”, precizează comunicatul MAE român.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Arme ,gaz si coruție fără CIA !
02 Apr 10:01
Unul gras,unul bătrân si un singur drapel-ca stele multe si taote albastre.A apreciat gazul românesc ?Nu prea mi-e clar ,Microsoft are capital rusesc,de incurajaz corupți la noi ?Daca nu paste pericolul rusesc,o singura cale avem ,inarmarea,inarmarea ,su sprijinul SUA,desigur.Domnilor,de SUA nu putem sacpa ,dar sa spui ca si imi place ..?
Răspunde
0 0
Ciocoii Rosii
02 Apr 09:58
... sint o generatie de inapoiati si analfabeti tupeisti care ar jupui si minti si pe ma-sa pentru a primi mai multi bani si putere decit au nevoie !!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?