Ion Iliescu, anunț de ultimă oră

 
Ion Iliescu
Ion Iliescu

Ion Iliescu a oferit prima reacție publică, la trei zile de la ceremonia privind preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, la care nu a fost prezent.Ion Iliescu a subliniat, pe blogul său, că "noua generație de politicieni din România trebuie să dovedească responsabilitate și angajament în slujirea interesului public și a binelui comun. Uniunea Europeană nu poate fi țap ispășitor pentru neputințele noastre, pentru eșecurile noastre"

Citește și: "Ion Iliescu este un criminal". Dezvăluire bombă despre fostul preşedinte

Redăm mai jos mesajul lui Ion Iliescu:

"Este drumul parcurs de națiunea noastră în cele trei decenii scurse de la Revoluția Română din decembrie 1989. Poate că unora li se pare că ne-a luat prea mult timp să ajungem aici. Timpul istoric ne spune altceva. Este o realizare incredibilă pentru poporul român, după o schimbare radicală de sistem politic și economic, în condiții de instabilitate geo-politică, de reașezare a raporturilor de forțe la nivel global. Ea a fost posibilă în primul rând prin acceptarea de către cetățenii români a costurilor economice și sociale ale tranziției, și îmi place să cred că manifestările de joi seara, de la Ateneul Român, au fost, înainte de orice, un omagiu adus simplilor cetățeni, care au făcut posibilă împlinirea acestui proiect național.

A fost, cred, și un omagiu adus tuturor celor care –  politicieni, intelectuali publici, oameni din societatea civilă – au contribuit la definirea proiectului strategic al României, imediat după Revoluție: aderarea europeană și euro-atlantică. Indiferent de convingerile lor politice și ideologice, de viziunile lor despre viitorul țării, despre sisteme de guvernare, au reușit să se așeze deasupra lor, și să construiască un consens în privința aderării României la UE și la NATO. ”Consensul de la Snagov” este expresia cea mai luminoasă a politicii acestor ultimi 30 de ani. El a fost operă colectivă, ca și Unirea, și dovedește că numai prin solidaritate ne putem atinge obiectivele interesului național.

Se cuvine să ne amintim, acum și aici, și de prietenii României, fără de care nu am fi reușit ce ne-am propus. Este vorba în primul rând de președintele Franței, François Mitterrand, și de cancelarul Germaniei, Helmut Kohl. Viziunea lor despre viitorul Europei, tenacitatea cu care au urmărit aducerea Estului european fost comunist în rândul familiei europene, ajutorul dat României, rămân un punct de reper în istoria post-comunismului. Este vorba și de aliații noștri americani, care, prin Parteneriatul Pentru Pace, au oferit României nu doar perspectiva aderării la NATO, ci și garanții de securitate, care ne-au ajutat în procesul de aderare.

Spuneam, nu o dată, că aderarea la UE a fost marele proiect strategic al României, după ieșirea din totalitarism. Acest proiect s-a încheiat joi, simbolic, la Ateneul Român. Pentru România trebuie să înceapă un nou capitol: cel al integrării europene. Adică un nou proiect, în care țara noastră să contribuie pe deplin, cu idei și soluții, la reforma Uniunii, la progresul ei. Ar fi trebuit să ne definim, deja, profilul nostru, ca țară, în concertul european. Președinția prin rotație a Consiliului European ne pune la încercare capacitatea administrativă, viziunea politică și solidaritatea, ca națiune. Vom vedea care ne sunt punctele tari, care ne sunt slăbiciunile. Sper că vom realiza, în sfârșit, că nu confruntarea, ci consensul, face lucrurile să progreseze în sensul dorit de noi, toți.

România nu este nici eurosceptică, acum, și nici deziluzionată de aderare. Este doar realistă, s-a maturizat, politic și social, abordează critic realitatea, și asta este bine. Va rămâne susținătoare a proiectului european atâta vreme cât el va genera bună guvernare, prosperitate, va reduce decalajele de dezvoltare și polarizarea economică și socială. Criza prin care trece acum Uniunea nu are cum să nu aibă ecouri și în România. Dar putem alege să fim parte a soluției pentru problemele Uniunii, și nu generatori de noi probleme, cum este cazul Brexitului. Pentru asta noua generație de politicieni din România trebuie să dovedească responsabilitate și angajament în slujirea interesului public și a binelui comun. Uniunea Europeană nu poate fi țap ispășitor pentru neputințele noastre, pentru eșecurile noastre, pentru egoismul și iresponsabilitatea unora sau altora dintre liderii politici, de la București sau de la Bruxelles.

Este nevoie, mai mult decât oricând, de solidaritate. Și de democrație în funcționarea instituțiilor politice și economice ale națiunilor și ale Uniunii. Criza proiectului european, reală, este înainte de toate, o criză a democrației. Și nu poate fi rezolvată cu măsuri de forță, cu reducerea la tăcere a vocilor critice, cu etichetarea celor care au o altă viziune despre Uniune și despre problemele ei. Un populism nu poate fi combătut tot cu un populism, fie el și de sens opus. Iar reforme de genul Europa cercurilor concentrice nu pot crește susținerea cetățenilor pentru Europa. Cred că a venit vremea să ne întoarcem la politică, să ne vindecăm de iluzia ”tehnocrată”. Pentru că politicul poate fi controlat democratic de popor, tehnocrații, nu, ei nu-și asumă erorile și deciziile greșite, nu răspund în fața nimănui.

Spun aceste lucruri și pentru că urmează alegerile europene, altă încercare pentru președinția României. Demnitatea de europarlamentar nu este, nu poate fi, o recompensă pentru niște politicieni, sau clienți ai lor, ci o împlinire pentru cariere politice exemplare, în slujba cetățenilor și a națiunilor europene. Este momentul ca elitele politice să se întâlnească din nou cu cetățenii, pe agenda publică, și cu un proiect comun, acela al integrării europene, de care să se bucure toți membrii Uniunii.

Sunt convins că Președinția României va fi un succes, pentru că avem și mândria, și demnitatea, de a arăta că nu de puține ori am fost judecați greșit, că românii pot oferi Europei valori și proiecte, cu fața la viitor"

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
V.ali
14 Jan 15:38
Da dl.Analiza dar opera acea de trans.a proprietati a fost"la vremuri noi tot noi " nu aşa cum a fost in majoritatea tarilor ex comuniste "LA VREMURI NOI,OAMENI NOI"sau nu ne vindem tara pentru a o putea jefui asa cum o fac si acum.Alungarea regelui pentru a doua oară din tara mamă.Terapia de şoc a lui Anghel Rugina respinse de ei,acceptată de Cehi si Polonezi.Unde sînt ei si unde sîntem noi in europ?.Punctul 8 din Platforma de la Timişoara ar fi rezolvat totul ,făcînd un pas in spate privilegiati pcr.Cine a tras in noi după 22?Va mai amintiti?.Revolutie invisese dacă nu se instaura lovitura de stat a celor 5 de la tvr.chemati cu parola:Actionati puloverul.Defăimarea prin diversiune bolşevică a Regelui Mihai,Raţiu,Radu Cîmpianu,Corneliu Coposu,români adevaraţi şcoliţi la "John ce nu gîndeau ca nea Ion"nu pre cum iliescu şcolit la ruşi ce nu gîndea ca şi Georgi Bushi.Lea dat cu pamînturile in cap ţaranilor pentru al lucra ca atunci cînd lau colectivizat in '46,iar tractoarele,semănătorile toate utilajele agricole le-au vîndut tot ei,bagînduşi Bani in buzunarul lor şi jaful a continuat in toate domeniile.De acea sîntem a doua ţară di lume după Siria la numărul de emigranţi.Străini de care vorbiţi,hranessc 5 mil.de romăni prin toată Europa care la rîndul mai hranessc alte 5 mil.acasă
Răspunde
0 0
Analiza fara ura,parca n-am fi in Romania ?
14 Jan 10:52
Dl V.ali sustineti ca Revolutia trebuia lăsata pe mâna celor care au făcut-o-Dan Iosi,Ioan Dinca si dl Măries ?Armata ,dl Stănculescu nu a dorit să continuie,ca era nevoie de occident,care nu se demasca in fata lumii ,ca a lucrat pe unde a incăput.Asa a preluat puterea operade transformare a revolutiei sociale,adica transformarea propietății de stat in proprietate privată si introducerea democratiei in politică -/pluripartidism.alegeri libere,separaea puterilor,la care s-a gâdit si dl Mazilu/Ce nu vă convine de ce a făcut dl Iliescu ?Nu a dat proprietățile nemurilor celor ce le-a avut,nu a desfiintat mastodontii creati in socialsm,nu a deschis larg portile capitalului strian ?Nu ne-a bagat in NATO,sa nu ne atce afganii,?Tot procesul asta complicat nu putea fi controlat la milimetru,mai ales cu prim-ministrii fuseseră scoliti de unde primeau indicatii.Acum mai e vinovat ca Brates sidl. Carmitru ne -au amenintat cu teroristii,sau ca nu a dat puterea dlui Câmpeanu,ca dl Coposu incepuse cu uciderea a milioane de comunisti si securisti si transferarea functiei de apărare serviciilor strîine.De aia zic,raison ,dacă se poate !
Răspunde
0 0
V.ali
14 Jan 00:16
Tot cea ce sufera acest popor ţi se datoreză numai tie de la installare frontui Salvări comunistilor din '90.Uite unde ai adus tara prin doctrina bolşevică cu chip uman pe care ai studiato la Frunze in fost a u.r.s.s.Soarta lui ceausecu ti-ar fi pre puţin.Genocidul este încadrarea juridicā cea mai potivită pe care o merită Iliescu şi acoliţi să-i.
Răspunde
0 0
UN OM
13 Jan 21:23
Pana dai "povete bune si intelepte" ar trebuii sa treci de cateva ori si pe la INALTA CURTE DE CASATIE I JUSTITIE ca a urgentezi cateva dosare celebre: DOSARUL REVOLUTIEI,DOSARUL MINERIADELOR poate mai gasesti si ACTUL ORIGINAL prin care ai fost de acord prin semnatura la OMORAREA sotilor CEAUSESCU,etc.
La ce virsta inaintata ai, ar trebuii sa clarifici TRECUTUL TARII NOASTRE sub CONDUCEREA TA ODIOASA si sa lasi VIITORUL TARII NOASTRE pe mainile PATRIOTILOR DIN TARA NOASTRA.
Răspunde
0 0
Nu te asculta NIMENI cu toate ca ai dreptate ...
13 Jan 19:59
" ... politicieni din România trebuie să dovedească responsabilitate și angajament în slujirea interesului public și a binelui comun. Uniunea Europeană nu poate fi țap ispășitor pentru neputințele noastre, pentru eșecurile noastre ..."
Răspunde
0 0
Dan
13 Jan 18:34
Mai kktule,tranzitie catre ce?Catre saracie,distrugerea tarii de catre o elita criminala khazara din care faci si tu parte?
Răspunde
0 0
Semne bune anul are
13 Jan 18:03
A iesit iliescu cu vorbe pe anul asta?!!!! E clar!!! Va fi o primavara frumoasa cu ,,babe,, ...calde
Răspunde
0 0
secosanioanalin
13 Jan 17:15
Vorbește la fel ca Ceaușescu.Comunist până an măduva oaselor.
Răspunde
0 0
Trandafir Cristache
13 Jan 17:11
Mai bine mai tarziu decat niciodata, Iliescu a invatat ceva din greseli si da sfaturi INTELEPTE urmasilor sai sa nu repete greselile lui!
Răspunde
0 0
Trandafir Cristache
13 Jan 17:09
Mai bine mai tarziu decat niciodata, Iliescu a invatat ceva din greseli si da sfaturi INTELEPTE urmasilor sai sa nu repete greselile lui!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?