Iohannis: ”Trebuie să luptăm zilnic pentru libertate, din negura vremurilor se ridică fantome”

 

Klaus Iohannis a declarat luni că epoca cea mai neagră a României a fost comunismul, precizând că după Revoluţia din 89 „fiecare a definit (libertatea n.r.) cum a crezut”, aceasta fiind de către unii „prost înţeleasă”. El a mai spus că pentru libertatea de exprimare românii trebuie să lupte zilnic.

 
 


„Comunismul a fost un regim oribil, crunt, draconic, şi aceste lucruri nu se pot crea într-un spaţiu, ci numai prin amintiri şi o mică parte se poate transmite prin povestire. Oprimări, jignii, lipsiţi de liberate, aceste lucruri nu se pot imagina în ziua de astăzi, însă ce se poate povesti, este ce evenimente am văzut, am trăit, cum a fost cadrul general. Cred că spaţiul are valoarea lui, prin faptul că îţi dă un motiv să intri în această discuţie despre vremea comunismului, în România. Epoca a fost probabil cea mai neagră a României şi ororile comunismului nu trebuie uitate, trebuie povestite pentru a nu ajunge în situaţia de a repeta greşeli pe care noi le-am făcut. Comunismul, o greşeală enormă, că nu am făcut-o benevol, asta e altceva, dar modul în care s-a inoculat, o oroare a istoriei moderne, aceste lucruri trebuie povestite”, a spus Klaus Iohannnis.

Şeful statului a punctat că după comunism fiecare a definit liberatea aşa cum a dorit şi „asta a fost prost înţeleasă”.

„Când am fost tânăr, nu copil, că nu îşi dai seama, ne-am dorit foarte mult libertate, să ne exprimăm, să mergem să vedem locrui, alte ţări, să intrăm în contact cu oameni din alte părţi, să puntem spune liber ce ne dorim, să ne asociem şi să schimbăm societatea în bine şi aceste lucruri nu au fost posibile. Ne-am doit foarte mult libertatea, şi la revoluţie, s-a auzit un singur cuvânt, libertatea. Noi nu am ieşit la revoluţie să cerem bani sau pâine sau blugi sau maşini sau tv-uri, ci libertatea şi am cerut să scăpăm de comunism. Aşa s-a întâmplat şi am devenit liberi, necunoscând libertatea. Fiecare a definit-o cum a crezut, unii prin vizitarea a nenumărate locuri, alţii, dorind să înveţe să practice o meserie care îi plăcea, alţii au vrut să studieze. Unii au crezut că libertatea înseamnă că poate face orice, asta a fost prost înţeleasă. Societatea, din decembrie 89 s-a construit şi este cea pe care o trăim acum, în ziua de azi, deci îi întrebăm pe români ce vor, nu spun libertatea, pentru că o avem. Ce ai ţi se pare că este un dat pe care îl meriţi, nu trebuie să lupţi pentru el. Din păcate nu e aşa, şi pentru libertate, drepturile noastre, libertatea de exprimare, trebuie să luptăm zilnic, astfel, din negura vremurilor din depărate, se ridic fantome, şi ies din colţuri”, a mai spus Iohannis.

 
 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
amar
11 Feb 22:15
Domnul Klaus Iohannis : dar măriea voastră dece umblaţi să luaţi cât mai mulţi bani . Lăsaţii acolo , că noi pensionarii cei defavorizaţi şi cu venituri mici încă nu ni'sa dat drepturile noastre ce ni-se revin de drept legal . Primim nici jumătate cât ar trebui să primim . Unde în 2018 trebuea să fim la nivelul Uniuni Europene cu banii .Dumneavoastră poţi să trăeşti fără bani fără bugetul familiei ? Doar economiea a mers şi ai promis că dai la pensionarii drepturile lor ce li'se revin şi la cei nevoiaşi şi care nici în acest an nu aţi binevoit să luăm banii din ianuarie aşa după cum s-a programat i-aţi amânat în septembrie . Ce fel de Preşedinte dacă a spus că dă banii la pensionarii că s-au îndeplinit toate condiţiile . Dar , ce condiţii să mai pui dacă jumătate din banii noştri rămân acolo . Dece nu nii daţi sunt banii noştrii de drept , cine-i ea aceşti bani lună de lună . Sunt miliarde , sunt banii noştri . Tineţi-vă de cuvânt măcar acum , dece va-ţi ferit până acuma să ne daţi drepturile noastre ce ni-se revin .Noi am ieșit la Revoluție să cerem bani, + libertate căci suntem şi acum într-o sărăcie .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?