Guvernatorul BNR, avertisment pentru guvernanți: măsurile fiscale dau peste cap prețurile

 
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Prețurile vor crește mult mai repede în perioada următoate, estimarea fiind de 2,7% până în decembrie anul curent și 3.2% in decembrie 2018 , a anunțat, joi, guvernatorul  Mugur Isarescu, citat de Hotnews. Saltul este semnificativ, față de prognoza anterioară, de 1,9%, lucru subliniat și de șeful Băncii Naționale: fără impactul taxelor, rata inflaţiei „ar fi arătat mai bine”. El a explicat că previziuni sunt greu de făcut în condițiile în care "ai atâtea scăderi de taxe, să le dai pe toate deoparte si să vezi cât va fi inflația".Depășirea limitei superioare a țintei de inflație în prima parte a anului viitor este cauzată, în principal, de efecte statistice asociate scăderii unor taxe și impozite indirecte, la începutullui 2017, dar și acumulării de presiuni inflaționiste.

Calculată prin raportare la taxe constante, rata anuala a inflației va atinge 3.3% la finele anului curent și 3.1% la sfarsitul celui viitor si 2.9%.

Guvernatorul BNR a avertizat și în legătură cu deteriorarea balanței comerciale, diferența dintre valoarea importurilor și cea a exporturilor: "avem un deficit comercial de 8 miliarde de dolari și aici se conturează o problemă”.

 

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?