Șeful DGIPI, numit doar de ministrul de Interne! Avizul CSAT și rolul premierului, eliminate

 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se elimină din procedura de numire a șefului DIPI rolul premierului și avizul CSAT. 

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a semnat "decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne".

Mai exact, dacă înainte era nevoie ca șeful DIPI să fie numit de către premier la propunerea ministrului de Interne, de acum ministrul are mână liberă.

Astfel, rolul premierului a fost eliminat. Iar odată ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, va dispărea și avizul CSAT din procedura de numire. 

Care este istoricul modificării numirii şefului DGPI

Senatul a adoptat, pe 15 mai, cu majoritate de voturi, în calitate de cameră decizională, Ordonanţa de Urgenţă 76/2016 prin care guvernul Cioloş a înfiinţat Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), eliminând din textul actului normativ obligativitatea ca directorul general al instituţiei de a fi militar precum şi pe aceea ca el să fie numit în funcţie cu avizul CSAT. Potrivit articolului 8, alin. 1 al Legii de aprobare a ordonanţei de urgenţă, ”directorul general al Direcţiei Generale de protecţie Internă este numit şi eliberat din funcţie de către ministrul Afacerilor Interne”.

În textul ordonanţei de urgenţă se prevedea că directorul DGPI este cadru militar în activitate şi este numit în funcţie prin decizia prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi cu avizul CSAT. PNL a atacat Legea de aprobare a OUG 76/2016 la Curtea Constituţională însă CCR a respins sesizarea ca neîntemeiată.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?