Discuții aprinse între Ambasada Rusiei la București și MAE. Care este "mărul discordiei"

 

Ambasada Rusiei la București le spune românilor să fie atenți la informațiile despre acțiunile soldaților sovietici din al Doilea Război Mondial, susținând că, de 75 de ani, ostașii Armatei Roșii, care au eliberat de fascism țările Europei Centrale și de Est, sunt denigrați și argumentează cu un citat din Stalin. Reacția MAE nu s-a lăsat așteptată.

„Cine a avut nevoie, la 75 de ani după cel de-al Doilea război mondial, să scoată de la naftalină miturile despre «atrocitățile» soldaților sovietici – eliberatorii Europei de fascism”, afirmă Ambasada rusă.

Misiunea diplomatică menționează, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că, pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală și cea românească apar periodic „diverse publicații menite să-i denigreze pe ostașii Armatei Roșii care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale“, iar „ostilii critici antisovietici și antiruși încearcă insistent să-i convingă pe oameni că Armata Roșie era o adunătură de tâlhari și violatori care nu știau de nicio milă față de populația civilă“.

Ambasada spune că, inițial, miturile de acest gen au apărut datorită eforturilor ministrului nazist al propagandei, J. Goebbels, iar ulterior, în timpul Războiului Rece, au fost multiplicate și replicate de foștii aliați ai URSS.

„Totuși, toți acești «experți» în materie de atrocități ale soldaților sovietici, care preferă să-i numească, pur și simplu, ruși, uită, de altfel, să menționeze că asemenea acțiuni împotriva populației civile (viol și jaf) au fost interzise în Armata Roșie la cel mai înalt nivel și erau pedepsite prin executare. Este relevant să cităm textul ordinului comandantului suprem I.V. Stalin «Cu privire la inadmisibilitatea atitudinii dure față de populație»: «Ofițerii și ostași ai Armatei Roșii! Ne îndreptăm spre țara inamicului. Fiecare trebuie să-și păstreze stăpânirea de sine, fiecare trebuie să fie curajos… Populația rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului. Vinovații vor fi pedepsiți în conformitate cu legea marțială. În teritoriul cucerit, relațiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovați de violență și de viol vor fi împușcați»», își argumentează poziția Ambasada Rusiei.

Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, le-a transmis colegilor de la Ambasada Rusiei că au cam dat „cu bâta în baltă“ și că ar trebui să știe că mulţi români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu „eliberarea“.

„Mda… aţi cam dat cu bâta în baltă, cum se zice la Români, stimaţi colegi de la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. Nu ştiu cum faceţi, dar periodic reuşiţi să-i iritaţi pe Români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată. Cum puteţi încerca să ştergeţi din memoria acestui popor evidenţele, fie ele petrecute în urma cu 75 de ani??? Ca diplomaţi la Bucureşti ar trebui să cunoaşteţi că mulţi Români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu «eliberarea»… Este regretabilă postarea, mai bine vă abţineaţi… Lăsaţi-o baltă!“, a scris pe Facebook ambasadorul român.

În legatură cu informațiile publicate recent pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Federației Ruse în România, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

"În spiritul unor relații pe care ni le dorim pragmatice și predictibile cu Federația Rusă este indicat ca aspectele istorice să fie un domeniu de dezbatere pentru istorici și mediul academic în general. Postarea Ambasadei Federației Ruse nu are rigoarea pe care o poate avea o dezbatere academică, iar informațiile diseminate în spațiul public prin această postare nu sunt complete. Regretam ca Ambasada Federatiei Ruse continua seria “episoadelor istorice”.

Trecutul relațiilor dintre România și Federația Rusă nu trebuie să facă loc unor speculații si opinii nefundamentate, care pot dăuna relațiilor bilaterale. Amintim si pe această cale existența unei Comisii comune româno-ruse de istorici, care este în măsură și are ca obiectiv sa analizeze istoria comuna a relațiilor dintre România și Federația Rusă.

Ministerul Afacerilor Externe a evocat constant importanța acestei Comisii comune de istorici, inclusiv ca răspuns la “incursiunile istorice” ale Ambasadei Federației Ruse în România.

Invităm Ambasada Federației Ruse să actualizeze informațiile istorice pe care le folosește, prin intermediul unor viitoare lucrări ale Comisiei comune", precizează MAE.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
FELICIA MANDREA, Harvard univ.
31 Dec 13:26
Timp de aproape 80 de ani, intotdeauna pe unde a calcat "CIZMA ROSIE" sovietico-ruseasca incarcata de praf, pureci si plojnite, bolsevicii ei au exportat numai foamete, mizerie, teroare prin lume.
Răspunde
0 0
Belu
31 Dec 12:56
Rusia ar trebui să plătească financiar daunele ocupației rusești a țărilor europene și asiatice.
Răspunde
0 0
FELICIA MANDREA, Harvard univ.
31 Dec 11:57
Timp de aproape 80 de ani, intotdeauna pe unde a calcat "CIZMA ROSIE" sovietico-ruseasca incarcata de praf, pureci si plojnite au exportat numai foamete, mizerie, teroare prin lume.
Răspunde
0 0
Moldoveanu
31 Dec 11:28
Românii au facut insurecție armata de la 23 August 1944 ca sa revina la democratie nu ca sa ai bolsevizeze nemernicul de Stalin.
Răspunde
0 0
Serghei
31 Dec 10:56
Armata roșie a ocupat Europa centrala si de Est si a bolsevizat populațiile respective tot asa cum azi ocupa Ucraina și Georgia.
Răspunde
0 0
adrian mihai
31 Dec 03:53
" Populația rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului." Nici macar citatul nu e bine ales, romanii nu sunt pomeniti
Răspunde
0 0
ion carutasul
30 Dec 23:21
Indiferent ce spun unii despre mame sau bunici sub ocupatia sovietica ,recomand lucrarea BERLIN de Simon Bevor .Autorul s-a documentat din surse ce nu pot fi contestate de nicio ambasada azi rusa .
Răspunde
0 0
Dan Lupascu
30 Dec 21:44
Ca de obicei, adevarul e pe la mijloc.
Va spune un anti sovietic feroce.
Mama mea, era la acea perioada o fata frumoasa de 16-17 ani.
Soldatii erau badarani dar sefii lor ii tineau in friu (palme si pumni, nu gloante).
Daca vrem dreptate si realitate, nu avem dreptul sa exageram rautatea celorlalti.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?