Consiliul Europei critică legile justiției: "Iohannis trebuie să sesizeze Comisia de la Veneţia"

 

Modificarile din justiţie provoacă valuri uriaşe in plan extern. Secretarul general al Consiliului Europei i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îl îndeamnă să apeleze la expertiza Comisiei de la Veneţia. În plan intern, Instanţa Supremă atacă toate cele trei legi ale justiţiei la CCR. Iar ca reacţii la avertismentul celor şapte ambasade cu privire la atacurile la sistemul judiciar, preşedintele Camerei Deputaţilor nu vede niciun articol care să afecteze justiţia, şeful Senatului susţine că oficialii străini au fost informaţi superficial și Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă la dialog. 

Secretarul general al Consiliului Europei cere autorităţilor de la Bucureşti să revină asupra schimbărilor din Justiţie adoptate de Parlament. Oficialul a trimis o scrisoare preşedintelui României prin care îl roagă să ceară Comisiei de la Veneţia o opinie asupra legilor justiţiei.

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, spune că motivele de îngrijorare sunt legate de Consiliul Superior al Magistraturii, dar și de statutul judecătorilor și procurorilor și organizarea sistemului judiciar.

Oficialul spune că e nevoie să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția, care ar trebui să ofere claritate cu privire la compatibilitatea acestelor legi cu standardele statului de drept.

Secretarul general al Consiliului Europei dă asigurări în scrisoarea adresată preşedintelui României că a urmărit „cu atenţie procesul legislativ care a dus săptămâna aceasta la adoptarea de către parlamentul român a trei texte referitoare la justiţie (Consiliul Superior al Magistraturii, statutul judecătorilor şi procurorilor şi organizarea judiciară)” şi că „este conştient că aceste reforme sunt discutate pe larg de către cei interesaţi şi de societatea românească în general”.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Nastasiu Mircea
22 Dec 19:15
Realitatea.Net. Fabulați și mințiți. Consiliul Europei apreciază pozitiv corecțiile făcute Legilor justiției de către specialiști de înaltă clasă în materie de drept civil și penal.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?