Explicațiile CCR: De ce graţierea şi aministierea faptelor de corupţie nu pot fi interzise?

 

Decizie bombă la CCR. Curtea Constituţională a decis că graţierea şi aministierea faptelor de corupţie nu pot fi interzise prin legea fundamentală. Prin această decizie, Curtea Constituțională a respins ambele inițiative legislative de revizuire a Constituției depuse de putere și de opoziție în urma referendumului din 26 mai.

Odată respinse, cele două inițiative de revizuire a Constituției vor trebui redepuse la Parlament, fără prevederile declarate neconstituționale.

De ce nu se pot interzice amnistia și grațierea corupților prin Constituție? CCR explică

Curtea Constituțională a explicat joi motivele pentru care a respins inițiativele legislative prin care se propunerea interzicerea, prin Constituție, a amnistiei sau grațierii infractorilor condamnați pentru corupție, susținând că măsura ar încălca principiul egalității și ar echivala cu o suprimare a demnității umane.

Decizia a fost luată cu unanimitatea celor opt judecători prezenți. A absentat Simina Tănăsescu, fosta consilieră pe probleme constituționale a președintelui Iohannis, numită de acesta în funcția judecător CCR. Tănăsescu și-a preluat mandatul în luna iunie.

”Curtea a statuat că o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de amnistie sau graţiere încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român. Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României limitează în mod excesiv puterea statului şi marja sa de apreciere, afectând, în mod nepermis, exercitarea puterii publice în favoarea/ beneficiul cetăţenilor. Astfel, o categorie de cetăţeni este privată de o vocaţie pe considerente cu caracter circumstanţial, ceea ce, în această privinţă, echivalează cu o suprimare a demnităţii umane şi a principiului egalităţii”, se arată în minuta Curții Constituționale.

CCR mai precizează că propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României nu respectă justul echilibru între două interese generale, şi anume cel de a se executa/ a se considera executată o hotărâre judecătorească de condamnare numai pe considerente care ţin de conduita condamnatului, expresie a efectivităţii justiţiei penale, şi cel al respectării demnităţii umane şi a principiului egalităţii, afectându-se, astfel, echilibrul sensibil existent între cele două interese ale statului şi societăţii.

”Aprecierea oportunităţii măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori graţiere individuală revine Parlamentului, respectiv Preşedintelui României şi nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni”, mai subliniază Curtea.

Pe 1 iulie, partidele parlamentare de opoziţie au depus la Parlament proiectul de modificare a Constituţiei, care transpune rezultatul referendumului din 26 mai.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a explicat atunci că propunerile de revizuire a Constituţiei transpun rezultatele referendumului din 26 mai şi sunt în acord cu Pactul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis şi semnat de partidele de opoziţie. Proiectul a fost semnat de toţi parlamentarii PNL şi USR, PMP şi 9 parlamentari de la PRO România.

Tot la începutul lunii iulie, PSD şi ALDE au depus la Camera Deputaţilor un proiect pentru revizuirea Constituţiei, care prevede interdicţia de a deţine funcţii publice a persoanelor condamnate la închisoare, precum şi extinderea dreptului de a sesiza CCR în privinţa ordonanţelor de urgenţă.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Toți oamenii au drptul sa urasca ceva,eu urăsc miseii si impostorii
19 Jul 08:29
Dl.M.Ducu,suntei revoltat că sunteți cinstit,altii sunt revoltați ca li se inscenează dosare,altii ca sunt purtați prin tribunale ani si achitati ,cu scuze,eu sub revoltat că oameni ca dv,de bună credință,vă exprimati cu patimă revoluționară,de comunist din anii lui Ana Paker.Domnule ,satutul nu are sentimente ,ca noi ,adică ură ,dispreț,iubire ,el are interese.In penal ,el are interesul de a apăra orânduirea impotriva faptlor penale,Luara Kovesi avea plăceri de femeie de a injosi penalii,fără să urasca pe hastagi sau pe sabotori ,cum ne spunea Ana Paker,sau curupții cum ii denumeste persedintele meu.Ei,infractorii,se bucura de dreptul de a fi cetățean ,ai are pretența legală să i se respecte drpturi,mai ales,să nu vă supărati,ca si dl Dragnea e corupt ,ca a accepta două secretare de la primărie sa lucreze la partid.Occidentul tot a spus ca de aia dv /sper să nu fiți bogat/sunteți sărac,ca v-a transferat banii săi in Brazilia dl Dragnea.Eu as avea cuvinte pentru sudalme,dar vă iert,e un mod de a trăi si va inteleg,nu puteti altfel .
Răspunde
0 0
m.ducu
19 Jul 07:52
Dar demnitatea mea umana de cetatean ce nu am incalcat vreo lege cine mi-o apara? "Drepturile omului" si "principiul egalitatii" ma pune in aceasi oala cu condamnatii? Apoi ma scuzati,dar nu accept asa ceva!! Si asa ajungi sa-ti faci dreptate singur...
Răspunde
0 0
Vai de tară,vai de noi ,un ochi pe fată ,unul pe dos si facem pulovăr.
19 Jul 05:59
Faptele compromit instituția.Si unii zic,daca sunt obligatorii deciziile CCR,trebuie să le si pupăm pe gura,ca amanții.Eu, unul, zic ca CCR nu trebuia sa admită referendumul si acum sa nege rezultaul lui.Dl presedinte de aia a intrebat poporul ,mai vreti un referendum la alegerile prezidențiale ,că nu costa scump ,doar 20 milioane UE ?Si opoziția a zis,scopul scuză mijloacele,si Belgia a fost invadată.
Răspunde
0 0
Rezistenta
19 Jul 00:37
De ce nu ziceti ca a fost o mare tzeapa lucrata in laboratoarele care au creat si conduc USR, rostogolita de marionete pana la Iohanis care a fost convins cu mare insistenta ca este ceea ce trebuie pentru acel test al alegerilor europene. Baietii s-au pregatit pentru urmatoarele alegeri si-i doare undeva de prostia cu amnistia si gratierea. Cuvinte pentru norod.
Răspunde
0 0
Nicolas
18 Jul 21:26
CCR=Curtea Comunista a Romaniei
Răspunde
0 0
DOREL
18 Jul 20:37
Ce este tragic ca acesti indivizi sunt platiti de noi, din munca noastra.
Răspunde
0 0
Moromete
18 Jul 16:50
Azi si acum sunt caeva aspecte ce trebuie analizate:
1 Daca traiam intr-o tara in care faptele de coruptie era rare si foarte rare, atunci o gratiere sau amnistie nu erau grav ”anticonstituționale”. Dar daca nu poti respira prin institutiile statului fara coruptie... atunci amnistierea poate arata ca insusi CURTEA este ..... CO RUPTA !
2. Dacă vom constata că membri curtii constitutionale au o constitutie proprie sau pur si simplu sunt cu 2 constitutii in mape ( ff scumpe) .. mai suntem intr-o democratie sau suntem la cheremul unor indivizi care cred ca sunt Oracolul din ...Bucuresti ?
3. Dacă faptele de coruptie si MARE coruptie sunt amnistiabile sau gratiabile ..ma intreb de ce mai sunt pedepsite ?
Răspunde
0 0
Gasca de ciordaci nu intelege ce este un REFERENDUM !!!!
18 Jul 15:32
Slugile infractorilor ignora vointa poporului !!! Slugile infractorilor vor sa impuna iar hotia si tradarea ca regula ...
Răspunde
0 0
cotoi
18 Jul 15:15
Dati oug ca e mai simplu ,calamitatile le dati prin lege
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?