Cozmin Guşă: Respectul în lumea tenisului pentru Simona Halep va creşte exponenţial

Saturday, 27 January 2018, 14:54 Sursă: REALITATEA.NET

Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, a afirmat că Simona Halep şi-a consolidat statutul după finala Australian Open, sportiva româncă având un joc excepţional. "Simona a fost spectaculoasă", a spus acesta.

Adaugă părerea ta

"Această partidă va rămâne aşa cum merită, o partidă excepţională, încerc să nu fiu subiectiv, dar pentru mine Simona Halep şi-a arătat superioritatea în faţa lui Caroline Wozniacki. Dacă nu erau problemele legate de tensiunea arterială şi problema, nu doar la coapsă, ci şi inghinal, Simona nu avea probleme. De abia de astăzi, după acest turneu Halep şi-a consolidat statutul mondial de jucătoare maximă. A reacţionat pe toată durata turneului ca un adevărat nr. 1 sau nr. 2, întrucât această ierarhie se schimbă. Dar, în principal, vorbesc şi pentru sportivii mei din judo, Simona le-a predat o lectie de inteligenţă şi spirit tuturor campionilor noştri angrenaţi în competiţii sportive, apropo de abordarea acestei competiţii şi a unui spirit de campion pe care l-a arătat, în ciuda indisponibilităţilor. Nu s-a plâns, nu s-a enervat, a strâns din dinţi şi, credeţi-mă dacă era 5-5, ar fi câştigat. A avut un mic ghinion la deplasarea pe partea stângă la ultimul game, nu a crezut că Wozniacki mai scoate ultima minge", a explicat acesta.

Conform lui Cozmin Guşă, au fost şi alte lucruri care au influenţat jocul. "O presiune foarte mare pentru că e singurul jucător mare care nu are un sponsor şi asta este o presiune psihică mare. Legendara Martina Navratilova a subliniat asta: Ce aveţi cu ea? Măi Nike, măi Addidas sau alte mari companii? Doar pentru că este româncă, doar pentru că nu este blondă şi foarte înaltă refuzaţi să îi faceţi un contract corespunzător pentru valoarea pe care o are? Un alt lucru pe care sunt gata să îl discut şi cu specialiştii este atitudinea arbitrei din Serbia, care a dezavantajat-o pe Simona, lucru care contează foarte mult în asemenea partide. Sportivii de performanţă cunosc foarte bine cum te prezinţi acolo pe teren când vezi că arbitrul e subiectiv în defavoarea ta şi cum eşti pe teren atunci când vezi că este neutru sau de partea ta. Acest lucru se întâmplă. Nu spun că doamna din Serbia a făcut ceva intenţionat, dar în mod sigur a scos-o din ritm pe Simona de mai multe ori", a mai spus Cozmin Guşă.

Preşedintele Federeaţiei Române de Judo mai precizează că tenisul mondial vorbeşte din acest moment despre Simona Halep altfel.

"Anul trecut au comentat-o că a ajuns nr. 1 doar pentru că s-a retras Serena Williams şi a avut un parcus bun spre foarte bun. Cota Simonei a crescut, după acest turneu-lecţie, într-un fel care se va resimţi în perioada următoare. Wozniacki a fost precisă şi dominată de multe ori de Simona, care a fost spectaculoasă şi fără imprecizii ar fi câştigat fără probleme această finală. Nu sunt trist, sunt bucuros, pentru sportul românesc", a mai spus Cozmin Guşă, adăugând că o să îi pune pe sportivii de la judo să urmărească această finală să vadă spiritul şi inteligenţa.

Acesta a mai spus că sunt cu atât mai lăudabile rezultatele obţinute de Simona Halep pentru că nu aşteapta neapărat recunoştinţă din partea unui stat neglijent.

"Simona se dedică suporterilor, românismul Simonei se concentrează spre a aduce bucurie românilor însetaţi de victorie în sport, mai ales că noi nu mai avem multe sporturi în care să avem rezultate. Sunt foarte puţine locuri în care noi mai facem performanţă şi nu este preocupat nimeni să intensificăm finanţarea, pregătirea. Aceste sporturi sunt tratate într-un fel în care ne distruge spiritul. Româncele noastre excelează în sport, fetele din România care se bat pentru culorile tricolorului sunt mult mai determinate şi se vede acest lucru şi la rezultate", a mai explicat preşedintele Federaţiei Române de Judo, adăugând că laşitatea vectorilor politici s-a transmis şi la sportivii noştrii, însă nu le-a afectat pe sportivele României care sunt angrenate în competiţii internaţionale.

"Respectul în lumea tenisului pentru Simona Halep va creşte exponenţial, ea este pregatită pentru această nouă provocare, cu un statut public consolidat şi cu un spirit de mare campioană", a încheiat Cozmin Guşă.