Coronavirus - România: 706475 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Controversatul afacerist "licitație la minut", prima reacție în scandalul achizițiilor dubioase din Sănătate

Friday, 15 May 2020, 07:43 Sursă: Realitatea PLUS

Omul de afaceri susține că este născut la Moscova din părinți români și nu a studiat niciodată în fosta capitală a U.R.S.S. Despre firmele sale care raportează pierderi în așa fel încât nu este plătit impozitul pe profit dar și despre felul în care a reușit să obțină contracte la minut cu banii sistemului public de sănătate nu oferă niciun răspuns.

"Nu rezultă elemente concrete care să mă încadreze în categoria persoanelor sau entităților încadrabile în categoria generic intitulată “abonaţi ai bugetului de stat” sau care înregistrează succese fulminante în activitate. Toate societățile menționate desfașoară activități potrivit reglementărilor și cu respectarea tuturor prevederilor și constrângerilor legale aplicabile oricărui actor din piața medicală și farmaceutică. Toate afirmaţiile și așa-zisele "explicații", "fundamente" și "argumente" ale celor ce s-au pronunțat calomnios și injurios la adresa mea nu sunt decât simple supoziții și presupuneri, nebazate pe fapte sau argumente pertinente, și cu atât mai puțin pe probe temeinice", scrie Andrei Dracea, în răspunsul pe care l-a transmis prin aprod la redacția Realitatea PLUS.

Realitatea PLUS a dezvăluit cum firmele lui Dracea au reușit să obțină peste 80 de contracte de peste jumătate de milion de lei, de la începutul anului și până în prezent. Toate, fără licitație.

Doar în luna aprilie, adică în plină luptă cu noul coronavirus, societatea comercială a avut performanțe greu de egalat. A vândut câtorva spitale aparate medicale de 150.000 de lei. Unele dintre achiziții ar putea face obiectul unor dosare penale.

De exemplu, acum trei săptămâni, firma lui Dracea a câștigat un contract la Institutului Clinic Fundeni. Spitalul a publicat anunțul la ora 14:58 de minute, la 14:59 a venit oferta Vavian Trading, singura participantă de altfel, iar un minut mai târziu a fost declarată câștigătoare. Și nu e tot. În aceeași zi, pentru un alt contract, firma și spitalul au reușit performanța să publice anunțul, să scrie oferta și să desemneze câștigătorul în mai puțin de un minut, conform datelor de pe portalul licitațiilor publice.

Achizițiile s-au făcut fără licitație publică deși sumele sunt destul de mari, în multe dintre cazuri. Și asta pentru că a fost invocată starea de urgență și lupta cu noul coronavirus. Însă, așa cum arată datele descoperite de Realitatea PLUS, echipamentele furnizate n-au nicio legătură cu afecțiunile provocate de virusul din China încât să fie justificată urgența. 

"Spovedania lui Rizea", acuzații grave la vârful SRI: Cât de implicate sunt Serviciile în vânzarea statului român 

Achiziții dubioase, în Sănătate: contracte cu statul, date în 60 de SECUNDE!

Cine sunt „băieții deștepți” din Sănătate și „licitația la minut”. Cum s-a îmbogățit un absolvent la Moscova

Tentaculele "băieților deștepți" din Sănătate. Rețeta licitațiilor dubioase din spitale

Generalii din spatele "băieților deștepți" din Sănătate. Cum s-a îmbolnăvit sistemul medical


Citeste totul despre:


Alte articole din: SĂNĂTATE
Alte articole din: SĂNĂTATE