Coronavirus - România: 54009 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

BĂSESCU: Guvernul să prezinte BUGETUL. Faptul că premierul nu se află în București nu e O SCUZĂ

Wednesday, 19 November 2014, 17:13 Sursă: REALITATEA.NET

Traian Băsescu a susținut o declarație de presă la 18.30, la Palatul Cotroceni. Declarațiile pot fi urmărie live-text pe realitatea.net, în cele ce urmează: 

 Despre numirea lui Mihnea Motoc

”În momentul de față avem chestiuni de ordin legal, care trebuie derulate înainte de numirea ministrului de externe. Am vorbit cu Mihnea Motoc, am toata deschiderea față de el. Dar trebuie facute niște demersuri, pentru a preveni incompatibilitatea, prin demisia din corpul diplomatic și din funcția de ambasador. In momentul de față, el este și ambasador, pentru a elimina incompatibiliatea trebuie sa existe decretul de chemare din funcția de ambasador. Acest decret trebuie sa fie constrasemnat de premierul Victor Ponta. Dupa ce va fi semnat decretul si publicat in Monitorul Oficial, voi semna decretul de numire. Am discutat cu Mihnea Motoc şi l-am asigurat de sustinerea mea. Este un excelent ambasador, care va fi un excelent ministru de Externe. În conformitate cu art.84, trebuie ţinut cont că funcţia de membru al guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie de demnnitate. Deci, în momentul de faţă, domnul Mihnea Motoc este şi ambasador. Pentru a elimina incompatibilitatea, trebuie emiterea decretului de chemare din funcţia de ambasador. Imediat, vom publica în MO rechemarea sa şi apoi trebuie publicat în MO decretul de numire. Eu am trimis proiectul de decret la Camcelaria prim-ministrului.

Despre numirea numirea ministrului Culturii

Nu pot avea obiecţii cu privire la propunerea ministrului Culturii. CCR mă obligă să semnez decretul pentru a doua propunere. Responsabilitatea este a celor care au făcut a doua propunere. Imediat ce vor fi îndeplinite condiţiile asupra domnului Motoc, le voi trimite pe amândoua la MO.

Despre mărirea numărului de militari în Afganistan 

Apoi, în cursul zilei de astăzi, la solicitarea MaPN, a ministrului Fianţelor, a Bugetului şi a prim-ministrului, am aprobat un memorandum prin care pentru anul 2015, România îşi măreşte contribuţia în Afganistan cu maximum 450.000 de militari. În total, se măreşte prezenţa noastră începând din martie cu 450.000 de militari.

Despre Cristian David 

Vreau să vă spun că un alt subiect este legat de solicitarea pe care am făcut-o astăzi, de începere a urmăririi penale a lui Cristian David. Dânsul ar fi suspect pentru încasarea unei mite de 500.000 de euro. Decizia mea nu înseamnă că domnul Cristian David este vinovat. El va merge în faţa procurorilor. 

Despre neregulile de la votul din diaspora 

Am văzut împiedicarea datorită organizării a exercitării dreptului de vot a unui număr mare de români la Londra, Paris, Torino şi Spania. De la momentul închiderii voturilor, am cerut informaţiid e la toţi ambasdorii. Am primit în copie toate solciitările pe care le-au făcut premergător campaniei, în campenie şi între tururi. Toţi ambasadorii au solicitat prin MAE mărirea numărului de secţii  de votare. Ambasadorii au informat corect.  Aş vrea ca românii să ştie că dacă este ceva de reproşat nu este către ambasadorii noştri. 

Despre urgența adoptării Bugetului

Fac un apel la Guvern, bugetul este o urgență majoră. Dincolo de priorităţile pe care Parlamentul le-a exercitat în aceste zile, prioritatea pentru România este un proiect de buget. Companiile, firmele, cetăţenii, nu ştiu cum să-şi proiecteze anul 2015 în lipsa bugetului şi a lipsei de informaţii, dacă cresc sau nu taxele. Faptul că premierul nu este în București, nu este o scuză.  Fac un apel la Guvern, inclusiv la premierul Gabriel să prezinte proiectul de buget. 

Despre respingerea amnistiei și grațierii

Vreau să salut procesele de accelerare a respingerii grațierii și amnistiei, dar și arestarea sau perchezițiile unor membri ai Parlamenului. Dacă acest lucru s-ar fi produs în mod consecvent, România ar fi fost în spaţiul Schengen. Mă bucur că în urma votului din 16 noiembrie, parlamentarii au înţeles că nu ei sunt stăpânii legii, ci legea este stăpânul lor. Este un regret al meu ca in 10 ani de mandat nu am reușit să îi conving de asta. 

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ