Toro: Exemplul referendumului din Scoţia este foarte bun pentru mişcarea autonomistă

Sunday, 21 September 2014, 17:06, Sursă: REALITATEA.NET

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, susţine că exemplul referendumului pentru independenţă, din Scoţia, este foarte bun pentru mişcarea autonomistă, pentru că a demonstrat că se poate exercita dreptul la autodeterminare, internă a unei comunităţi, în condiţii democratice, în mod paşnic.

Adaugă părerea ta

Toro T. Tibor a declarat, duminică, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că visul său este ca şi în România să se poată exercita dreptul la autodeterminare internă, "sub formă de autonomie comunitară”, informează Mediafax.

"Formele de a exercita dreptul la autodeterminare, în mod democratic şi paşnic, sunt foarte importante. Exemplul referendumului din Scoţia este foarte bun pentru mişcarea autonomistă, pentru că a demonstrat că se poate exercita dreptul la autodeterminare internă a unei comunităţi, în condiţii democratice, în mod paşnic. Scoţia a decis cu majoritate că nu doreşte să exercite acest drept la autodeterminare în afara Marii Britanii, ci înăuntrul Marii Britanii. Este un lucru mare că s-a putut face acest lucru. Acesta este şi visul meu, ca şi în România să ne putem exercita dreptul la autodeterminare internă, sub formă de autonomie comunitară”, a mai spus Toro.

Potrivit acestuia, în urma referendumului din Scoţia se vor amplifica, probabil, "toate mişcările autonomiste, chiar secesioniste”.

"Noi susţinem de 25 de ani că dorim autodeterminare internă, în interiorul acestor graniţe. Am speranţa că în timpul vieţii mele vom atinge acest scop”, a spus preşedintele PPMT.

Mai multe pe Mediafax.