Coronavirus - România: 28582 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ședinţă solemnă la Parlament. Iohannis a pledat pentru justiție independentă, reformarea clasei politice

Monday, 02 December 2019, 07:29 Sursă: Realitatea.NET

 

Președintele Klaus Iohannis a pledat în discursul său pentru o justiție independentă, reformarea clasei politice. 

„Lăsăm în urmă un an electoral încărcat. Deși ne-am confruntat cu numeroase tensiuni, cu instrumentalizarea politică a unor teme sensibile și adâncirea unor falii în societate, marele câștig este că românii au spus prin votul lor că vor o Românie europeană, o țară prosperă, cu o justiție independentă și cu o clasă politică aflată în slujba cetățenilor”, a spus Iohannis.

„Democrația, libertățile și drepturile fundamentale sunt bunurile cele mai de preț, pentru care trebuie să luptăm neîntrerupt. Pericole există și vor exista, însă faptul că avem o societate matură și vigilentă, cetățeni cu un pronunțat simț civic reprezintă o garanție esențială pentru caracterul democratic al României. Democrația, libertatea și drepturile omului sunt cele mai de preț bunuri pe care le avem.”, a spus în discursul său președintele.

Prin alegerile făcute la referendum, la scrutinul european și la cel prezidențial, românii au votat pentru a nu uita cine suntem și încotro vrem să ne îndreptăm. Ce legătură mai puternică cu idealurile din aceste zile decât această reconfirmare puternică?

El a adresat un mesaj și românilor din afara graniței și a cerut modificarea legii în așa fel încât să crească numărul parlamentarilor care reprezintă diaspora.

„Țin să transmit un gând bun românilor pe care viața i-a risipit în cele patru zări, dar care au dovedit prin număr și opțiune că sunt parte integrantă a națiunii. Acest devotament față de țară trebuie recunoscut și în mod instituțional, de exemplu prin sporirea numărului reprezetanților românilor de peste hotare. (...)Sunt încrezător în capacitatea noastră ca națiune de a face ca lucrurile să funcționeze (...) Noi suntem artizanii României viitoare și de acțiunile noastre depinde modernizarea pe care o așteptăm de atâta timp”, a mai spus Iohannis.

„Împreună, să facem România normală, țara puternică pe care au visat-o înaintașii, societatea democratică la care au sperat cei care și-au dat viața pentru libertate în urmă cu 30 de ani, o singură țară, prosperă, a tuturor, așa cum și-o doresc tinerii noștri!, și-a încheiat discursul șeful statului. 

La ceremonie au fost invitaţi foşti şefi de stat, Custodele Coroanei, Principesa Margareta, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi reprezentanţi ai Bisericilor Romano-Catolice şi Greco-Catolice, precum şi ai mai multor instituţii.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ