Coronavirus - România: 457848 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri, la DNA

Thursday, 18 January 2018, 12:20 Sursă: REALITATEA.NET

Reamintim că în decembrie, comisarul-şef Radu Gavriş a atras atenţia că anchetele vor fi îngreunate şi infractorii periculoşi vor fi greu de prins, dacă Codul Penal va fi schimbat în forma propusă acum de parlamentari.

Este obligaţia şefilor poliţiei române să verifice dacă avea permisiunea de a da interviu, spune Carmen Dan, care a adăugat că opinia comisarului nu reflectă poziţia ministerului de interne.

Carmen Dan, ministrul de Interne: "Nu, nu se face o anchetă. Este un polițist care și-a exprimat un punct de vedere, repet, nu i-am dat eu acel mandat. Eu cred că rigorile acestei funcții impun o anumită reținere. Cred că polițiștii trebuie să se țină departe de sfera politică și din punctul meu de vedere atât timp cât și-a expus public o părere personală, fiind cunoscut ca un bun profesionist, ca un bun specialist, și-a adus singur un deserviciu". 

Ce spunea Gavriş

Gavriș spunea luna trecută, într-un interviu pentru Digi24, că modificarea Codului Penal va duce la situaţii revoltătoare: ca un suspect de pedofilie să fie prezent la audierea victimei ori ca violatori şi criminali să nu fie pedepsiţi, pentru că imaginile filmate de camerele de supraveghere nu pot fi folosite de anchetatori. Carmen Dan nu a vorbit despre riscul ca astfel de scenarii să devină realitate, ci i-a reproşat lui Radu Gavriş că nu avea permisiunea să dea declaraţii despre aceste lucruri. Iar azi, i-a cerut demisia, invocând, eronat, prescrierea unui dosar în care suspect principal ar fi agentul de la Rutieră bănuit de agresiuni sexuale în serie. Informația a fost contrazisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, printr-un comunicat.

„Excluderea camerelor de supraveghere din mijloacele de probă ar duce înapoi sistemul judiciar cu 20 de ani. În anii 90, la începutul anilor 2000, orice faptă din spațiul public risca să rămână cu autor necunoscut. Pe scurt, un autor de omor, pedofil, orice infracțiune gravă cu care ne ocupăm și pentru care pot să vorbesc poate să rămână în continuare în libertate și să comită aceste fapte”, a spus comisarul Radu Gavriș, șeful Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, pentru Digi24.

„Vorbind concret pe speța de la metrou, ar fi fost foarte greu... Toate statele din UE alocă bani și resurse pentru a monta cât mai multe camere, pentru a putea sesiza, preveni și chiar a combate infracțiuni comise în spațiul public. Sunt și în București, nu atât de multe cât ne-am dori, nu atât de performante, dar sunt și ne ajută foarte mult. În ultimii șase ani de zile nu mai avem niciun omor cu autor necunoscut, toate omorurile au fost soluționate. În foarte multe din aceste cazuri ne-am bazat pe aceste camere. Sunt cazuri în care autorul a fost prins, reținut, arestat și condamnat și în care probatoriul s-a făcut în special pe baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere”, a adăugat comisarul.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ