Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Ponta, după Patriarhie: Bineînţeles că am discutat despre Catedrală, dar nu de asta ne-am văzut

Monday, 28 April 2014, 23:22 Sursă: Mediafax

"Aveam demult o invitaţie a Patriarhului, eu mă văd regulat, ultima dată ne-am văzut înainte să merg în vizită la Papă", a spus Ponta la România TV. El a arătat că la întâlnirea de la Patriarhie nu s-a discutat despre bani.

După ce moderatorul a concluzionat că nu este vorba, deci, de o problemă legată de finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului , Ponta a afirmat :"Bineînţeles că am discutat despre Catedrală, nu aveam cum să nu vorbim despre Catedrală pentru că este şi în proiectul România 100. E un proiect pe care eu îl susţin şi de altfel, în fiecare an am alocat o parte din bani, o altă parte a fost dată de credincioşii din ţară. Dar nu de asta ne-am văzut, dar sigur că am vorbit şi despre Catedrală, cum să nu vorbim, pentru că e un proiect inclus în ceea ce noi am lansat, Strategia România 100", a spus Ponta.

El a precizat că la Patriarhie s-a discutat şi despre organizarea Anului Brâncoveanu.
Premierul Victor Ponta a declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că s-a întâlnit, luni, cu Patriarhul Daniel, alături de ceilalţi lideri USD, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin, dar şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, fără a divulga subiectul discuţiei.

Întrebat dacă s-a discutat de o suplimentare de fonduri pentru construirea Catedralei Mîntuirii Neamului, Ponta a răspuns negativ.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat la rândul său pentru MEDIAFAX că întâlnirea de la Patriarhie face parte dintr-o tradiţie în care Patriarhul invită oficialităţi, inclusiv pe guvernatorul băncii centrale, "la o masă după Paşte".

În urmă cu o lună, părintele Constatin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat că totalul costului aferent lucrărilor de finalizare a Catedralei Mântuirii Neamului până la stadiul roşu-gri, fără tencuială, dar cu geamuri şi uşi, este de aproximativ 80 de milioane de euro.

Referitor la graficul de execuţie a lucrărilor, Patriarhia a precizat că, în aprilie 2013, a fost finalizată construirea infrastructurii Catedralei Mântuirii Neamului, iar din toamna aceluiaşi an au început lucrările la suprastructura acesteia. Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimează a fi terminată în anul 2016.

Potrivit Patriarhiei, în cei trei ani de la începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, sumele plătite către bugetul de stat, reprezentând impozite şi contribuţii sociale la salariile lucrătorilor de pe şantierul catedralei, TVA, acciză şi alte taxe, au fost în valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.
Viitoarea catedrală patriarhală este construită din donaţii şi cu sprijin financiar de la bugetul de stat şi bugetele locale.

Prin Legea construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului nr. 376 din 2007 se recunoaşte caracterul naţional al proiectului Patriarhiei Române, considerat ca fiind necesar pentru cult şi reprezentativ pentru credinţa majorităţii poporului român, care, la ultimul recensământ al populaţiei din anul 2011, şi-a declarat apartenenţa la Biserica Ortodoxă Română în proporţie de 86 la sută, arată Patriarhia.
Această lege prevede că fondurile destinate construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu această destinaţie prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale.Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ