Orban vrea ca România să aibă un rol activ și determinant în procesele decizionale de la Bruxelles

Wednesday, 08 January 2020, 15:34 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

Prim-ministrul român a reafirmat angajamentul ferm și clar al României de a acționa, în continuare, ca un partener loial și profund atașat proiectului european, precum și interesul Guvernului României de a avea un dialog deschis, direct și substanțial cu toate instituțiile europene. De asemenea, a exprimat interesul României de a avea un rol activ și determinant în procesele decizionale de la Bruxelles, în contextul în care, atât ca stat membru, cât și pe durata Președinției Consiliului UE, România a demonstrat că poate contribui cu soluții constructive pentru avansarea agendei europene.

Premierul Ludovic Orban a salutat rezoluția adoptată de Parlamentul European în luna decembrie 2019, cu ocazia marcării a 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989.

La rândul său, președintele Sassoli a subliniat că România este un stat fundamental pentru Uniunea Europeană datorită greutății sale politice, apartenenței sale la cultura occidentală și datorită relevanței geopolitice.

În contextul provocărilor la nivel european, din discuţii a reieşit necesitatea unei acțiuni comune, concertate, pentru a fructifica avantajele Uniunii Europene și a găsi soluții la problemele curente pentru o Europă mai puternică, mai unită, mai sigură şi mai aproape de cetățenii săi.

Referitor la cadrul financiar multianual, prim-ministrul Ludovic Orban a solicitat susținerea Parlamentului European pentru un buget ambițios al Uniunii și sprijinul pentru politicile tradiționale, adică Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, cu impact direct asupra cetățenilor și a realizării obiectivului de convergență la nivel UE.

În ceea ce privește Pactul Ecologic European, prim-ministrul român a evidențiat importanța asigurării unei tranziții juste și echitabile, atât la nivel european, cât și la nivelul fiecărui stat membru al UE. Din perspectiva României, este necesar ca noile propuneri să fie însoțite de mecanisme și instrumente adecvate de sprijin pentru statele membre, mai ales pentru cele mai expuse, a subliniat premierul Ludovic Orban.

Prim-ministrul Ludovic Orban a reiterat importanța obiectivului României de aderare la Spațiul Schengen, obiectiv susținut cu hotărâre de Parlamentul European, președintele Sassoli arătând că aderarea României este în beneficiul întregii Uniuni.

Premierul Orban și președintele Sassoli au exprimat identitatea de viziune cu privire la susținerea politicii de extindere a Uniunii Europene, fiind reliefată importanța unei decizii cât mai curând privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord.

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-08 16:19:01
Costel

Adică să hotărască Romănia și pentru Ungaria și pentru Bulgaria așa se înțelege din ce zice ăsta cu rolul lui determinant în regiune.

2020-01-08 17:11:24
Si eu ar râs,sau au ridicat din gene,că sprâncenele sunt stufoase

Dle Orban ,stiți că pentru idei deldestea dl Dragnea a primit 3 ani si 6 luni de părnaie ?Sau nimeni nu vă crede,ca deciziile se iau la presedintele meu ,influențate de...dv ați spus !Si n-au râs ?

Alte articole din: Ultimele Stiri