Iohannis, întâlniri la nivel înalt: Obiectivul nostru, menținerea unității între statele membre

Friday, 11 January 2019, 09:06 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

România a preluat oficial președinția rotativă a Uniunii Europene. Momentul istoric a fost marcat printr-un eveniment organizat la Ateneul Roman. Timp de două zile, cei mai importanți oameni de la Bruxelles se află la București. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a întâlnit cu președintele Iohannis, la Cotroceni, și urmează să se vadă cu toți decidenții statului român, mai puțin cu Liviu Dragnea, care nu a renunțat la vacanță pentru a participa la acest eveniment.

UPDATE 11:00 - Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs.

"Am discutat, in cadrul dezbaterilor strategice, problemele europene de foarte multe ori si cred ca suntem bine pregatiti pentru perioada dificila, dar interesanta. Consideram CE un partener vital, important, cu care impartasim obiectivul unei Europe mai puternice, mai unite, mai eficiente. Si aici vorbim in plan intern, in interiorul Uniunii, cat si in plan extern. In acest context, discutiile de azi s-au concentrat pe o serie de dosare importante pe agenda europeana, dar si abordari generale extrem de importante pentru perioada urmatoare. Am discutat si despre Brexit, despre migratie, securitatea europeana, despre cum vom face sa construim o agenda strategica buna si credibila pentru urmatoarea perioada. Daca vorbim despre Brexit, dorim o retragere ordonata a Marii Britanii. Gestionarea migratiei ramane un domeniu care necesita intreaga atentia. Am inteles ca se asteapta de la noi sa fim implicati in discutii", a declarat Klaus Iohannis, intr-un discurs sustinut la finalul intrevederii cu membrii colegiului comisarilor.

"Sunt increzator ca urmatoarele 6 luni ne vor da ocazia sa lucram impreuna, in mod constructiv. Personal sunt foarte angajat in acest demers important pentru Romania, dar stiu ca toata lumea de la noi este foarte angajata si hotarata sa ne prezentam bine si foarte bine, sa obinem ceea ce ne propunem, finalizarea multor dosare care sunt in lucru", a mai spus Iohannis.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis îi primește, la această oră, pe membrii colegiului comisarilor. Discuțiile cu membrii Executivului de la Bruxelles au loc după întrevederea pe care președintele Klaus Iohannis a avut-o, separat, cu președintele Comisiei Europene Jean Claude Junker.

"Deținerea Președinției Consiliului pentru prima dată este un moment important pentru România. Este o ocazie bună pentru noi de a traduce angajamentul nostru față de proiectul european în toate dimensiunile sale. Dorim să folosim acest prilej pentru a ne duce la bun sfârșit angajamentele și să fim împreună mai puternici, să construim o Uniune Europeană mai eficientă și unită. Comisia Europeană este un partener esențial pentru președinția română a Consiliului, precum și în cooperarea globală între instituțiile europene. După cum știți, România împărtășește în totalitate abordarea pro europeană. Poziția României a fost dintotdeauna și va continua să fie o poziție de susținere a proiectului european. Eforturile comune trebuie să se concentreze pe evitarea oricăror discrepanțe între statele membre pentru a consolida Uniunea Europeană. (...) Deținem președinția Consiliului în contextul unor evoluții importante și complexe la nivel european. (...) Discuțiile privind viitorul Europei vor fi în prima linie a agendei europene, în timpul președinției române a Consiliului și la summitul de la Sibiu din 9 mai, care va fi piatra de hotar a președinției noastre. (...) Contextul european este delicat, determinat nu doar de perspectiva organizării alegerilor europene, ci și de atmosfera politică dintre și în interiorul statelor membre care, în unele cazuri, generează dificultăți în ajungerea la decizii la nivel european. Obiectivul nostru este de a menține unitatea și coeziunea între statele membre", a spus Klaus Iohannis, într-un discurs susținut în fața membrilor colegiului comisarilor.

Comisarii efectuează, la începutul fiecărui semestru, o vizită în statul membru care deține Președinția Consiliului UE. Discuțiile vor viza preşedinţia României la Consiliul UE, cu accent pe principalele dosare europene pe care ţara noastră le va gestiona în perioada următoare. Cele mai dificile sarcini sunt, cu siguranță, dosarul Brexit, dar și bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani.

Administrația prezidențială a informat deja, printr-un comunicat, că președintele Klaus Iohannis va evidenția faptul că România dorește să exercite un mandat de succes, orientat spre rezultate concrete, care să contribuie la avansarea agendei europene.

La ora 10:35 vom afla și primele concluzii, atunci când președintele României Klaus Iohannis și președintele Comisiei Europene Jean Claude Junker vor susține o conferință comună de presă.

Jean-Claude Juncker se va întâlni, tot astăzi, la Parlament, de la ora 11.00, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi cu vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, căruia i-au fost delegate atribuţiile pentru luna ianuarie de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care este plecat din ţară, în concediu.

Conform agendei oficiale a lui Klaus Iohannis, după întâlnirea cu şeful CE urmează ca, de la ora 10.00, preşedintele României să aibă o întrevedere cu membrii Colegiului Comisarilor.

Potrivit agendei şefului Executivului, de la 10.45, membrii Colegiului Comisarilor Europeni vor sosi la Palatul Victoria. Aceştia vor fi întâmpinaţi de către vicepremierul şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, vicepremierul Viorel Ştefan, vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice Ana Birchall şi vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale interimar Eugen Teodorovici.

De la ora 11.00, vor avea loc clustere tematice între membrii Executivului şi comisarilor europeni - Cluster 1: Piaţă internă – creştere, competitivitate, inovare şi digital; Cluster 2: Convergenţă economică şi socială, coeziune şi incluziune; Cluster 3: Europa - actor global, apărare, securitate UE, migraţie şi justiţie.

La ora 11.45, prim-ministrul Viorica Dăncilă îl va întâmpina la sediul Guvernului pe şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. De la 11.50, va avea loc întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

La ora 12.20 va fi făcut fotografia de familie, iar de la ora 12.30 cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună. Nu în ultimul rând, la ora 13.00 va avea loc reuniunea plenară a Guvernului României şi Colegiului Comisarilor, în cadrul unui dejun de lucru, la Palatul Victoria.

Ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei Consiliului UE preluată de România la 1 ianuarie 2019, pentru un mandat de şase luni, a avut loc joi seară la Ateneul Român. În cadrul evenimentului s-a desfăşurat un concert extraordinar susţinut de orchestra Uniunii Europene şi corul Filarmonicii George Enescu.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri