Coronavirus - România: 691488 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Juncker: România poate scăpa de MCV înaintea Bulgariei, în următorii 3 ani

Monday, 15 February 2016, 17:51 Sursă: REALITATEA.NET

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a afirmat, după întâlnirea avută cu premierul Dacian Cioloş, că dacă ţara noastră o ia înaintea Bulgariei, MCV-ul se va încheia. Astfel, premierul Dacian Cioloş pleacă de la Bruxelles cu o premisiune: până la finalul mandatului său la Comisia Europeană mecanismul MCV va fi ridicat.

 "Am discutat astăzi toate problemele care ţin de România, de rolul pe care îl joacă România în Europa şi vreau să reiterez ce am mai spus şi cu alte ocazii, că sunt mândru de faptul că în timpul preşedenţiei Luxemburgului, în 2015, s-au semnat acordurile de aderare pentru România", a spus preşedintele CE.

Acesta a mai spus că s-au trecut în revistă şi alte subiecte, inclusiv situaţia din Republica Moldova. "România nu pierde niciodată din ochii Moldova, pentru că ştim cât de bine o cunoaşte şi ce experienţă are cu Republica Moldova", a continuat Jean-Claude Juncker.

"I-am spus domnului primul ministru că sunt convins în timpul mandatalul meu vom pune capăt mecanismului MCV. Nu există o legătură directă între cazul Bulgariei şi cel la României. Cele două cazuri sunt separate, dar dacă România o ia înaintea prietenilor bulgari, evident că mecanismul MCV se va încheia. Dacă România menţine nivelul aşteptărilor Comisiei Europene, fac tot ce îmi stă în putinţă deoarece sunt convins de progresele realizate de România în acest plan", a spus acesta.

"În ceea ce priveşte Comisia, ne declarăm foarte mulţumiţi de modul în care Guvernul condus de noul prim ministru îşi face treaba", a încheiat acesta.

De asemenea, Dacian Cioloş a afirmat că a discutat cu preşedintele Comisie Europene despre evoluţia economică a României, care este una bună, şi a promis că deficitul bugetar va fi ţinut în frâu, chiar dacă nivelul stabilit de bugetul pe 2016 este aproape de limita stabilită de CE. 

"Am discutat şi despre modul în care vedem modul de finalizare a mecanismului MCV. Considerăm că şi-a atins scopul din punctul de vedere pe care l-a avut Comisia Europeană atunci când acest mecanism a fost pus în aplicare. Asta nu înseamă că în România nu trebuie să continue lupta împotriva corupţiei şi să consolideze ceea ce a realizat până acum. Considerăm că există, în momentul de faţă, destulă maturitate în România pentru ca tot acest proces să fie integrat, cât şi internalizat, în mecanismele pe care România, Guvernul, sistemul judiciar şi Parlamentul le are în vedere", a detaliat Dacian Cioloş. 

În cadrul întâlnirii, Dacian Cioloş şi Jean-Claude Juncker au discutat şi despre migrație, aderarea la spațiul Schengen, precum şi despre situaţia din Moldova.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ