Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Klaus Iohannis, vizită în SUA. Mizele întâlnirii președintelui cu Donald Trump

Sunday, 18 August 2019, 14:49 Sursă: REALITATEA TV

Vizita de lucru a lui Klaus Iohannis la Casa Albă este cea de-a doua pe care șeful statului o efectuează la Washington, după întâlnirea din 9 iunie 2017. Atunci, Klaus Iohannis a devenit primul șef de stat din Europa Centrală și de Est primit la Casa Albă de președintele Donald Trump. Întâlnirea a marcat și 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.

În total, au fost 10 vizite: una a preşedintelui Klaus Iohannis, trei ale lui Traian Băsescu, două Ion Iliescu, una Emil Constantinescu şi, surprinzător, trei ale lui Nicolae Ceauşescu, scrie caleauropeană.ro.

La invitația președintelui Richard Nixon, Ceauşescu s-a aflat în Statele Unite în perioada 13-27 octombrie 1970, unde a participat la sesiunea jubiliară consacrată împlinirii a 25 de ani de la crearea ONU.

Nicolae Ceaușescu s-a mai aflat la Washington, tot la invitația lui Richard Nixon, între 4-8 decembrie 1973. Cea din urmă vizită a lui Ceaușescu la Washington a avut loc în 1978, la invitația președintelui Jimmy Carter.

După prăbușirea regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu, primul președinte român care s-a aflat în vizită oficială la Washington a fost Ion Iliescu, în anii 1995 și 2003, în timpul a două administrații, una democrată și o altă republicană.

La 26 septembrie 1995, a avut loc la Casa Albă întâlnirea între președinții Ion Iliescu și Bill Clinton, în cursul căreia au fost abordate probleme de o maximă importanță pentru România: permanentizarea clauzei națiunii celei mai favorizate și colaborarea economică și militară cu SUA

În 2003, în al doilea mandat, Ion Iliescu a primit o invitaţie oficială la Casa Albă, din partea preşedintelui George W. Bush.

În 1998, Emil Constantinescu a devenit al treilea președinte român invitat la Washington. Constantinescu s-a aflat într-o vizită de șapte zile în SUA, fiind primit la Casa Albă la 13 iulie. În cadrul acelei vizite, Emil Constantinescu a devenit primul și singurul președinte al României care s-a adresat Congresului SUA.

Bush a purtat discuţii la Washington şi cu Traian Băsescu, în timpul unor vizite care au avut loc în 2005 şi 2006.

Băsescu s-a întâlnit şi cu Barack Obama la Casa Albă, în septembrie 2011, în timpul unei vizite de lucru.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ