Coronavirus - România: 212492 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Iohannis: Cabinetul Cioloş nu este Guvernul meu. Sunt lucruri care mă nemulțumesc la acest Executiv

Monday, 25 April 2016, 20:30 Sursă: REALITATEA.NET

"Sunt lucruri care mă nemulțumesc la acest Guvern, dar nu toate se rezolvă pe scena publică. Unii au vorbit despre acest guvern ca și cum ar fi “al meu”. Nu e guvernul meu. Acest guvern a fost o soluție, până la alegerile din toamna acestui an, generată de o situație de criză și la care au subscris cele mai importante partide politice. Deci este", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis a mai spus că vremea în în care Președintele lua locul Premierului a trecut şi că va interveni doar în calitate de mediator.

"O stare de spirit și un climat social se schimbă în ani. Totuși, cred că realizăm cu toții că nu mai avem răfuieli zilnice între Președinte și Prim-ministru, că nu se mai duc războaie inutile împotriva unor instituții întregi și nu se mai inventează conflicte pentru un joc politic de conjunctură. Am arătat că putem lucra împreună – Guvern, partide, instituții, societate civilă, patronate, sindicate – pentru a crea acel climat social în care să evoluăm normal și predictibil. Există ceva mai mult calm, mai multă înțelegere, păstrând însă dezbaterea și concurența pe scena politică.

Vremea în care Președintele lua locul Premierului a trecut. Asta nu înseamnă că, în calitate de mediator, nu voi interveni atunci când e cazul. Am făcut-o, o voi face și mă voi implica pe subiecte majore care afectează bunăstarea și viața oamenilor sau bunul mers al acestei țări", a mai spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Îmi voi duce mandatul la bun sfârşit. Nu sunt nici pe departe speriat sau descurajat

În perspectiva alegerilor, preşedintele spune că crede că "a venit vremea programelor, a competiției și a asumării politice, pe care aștept să le văd de la partidele politice".

"Mă uit cu un oarecare amuzament la aceia care, neavând teme de atac consistente, parazitează dezbaterea publică prezicându-mi un final anticipat al mandatului.

Eu le spun de pe-acum să nu-și facă iluzii și să nu mizeze pe așa ceva. Am mai trăit asta și când am devenit primar. Mulți îmi preziceau un final timpuriu în politică și am plecat din funcția de primar după 15 ani şi patru mandate ca să devin Președintele României.

Vă asigur, așadar, că îmi voi duce proiectul de țară la bun sfârșit. Nu pentru mine, ci pentru cetățenii României, pe care am privilegiul să îi reprezint", a completat Klaus Iohannis.

"Poate unii s-au așteptat ca imediat după preluarea mandatului de Președinte să se schimbe totul. Sunt lucruri care s-au schimbat și sunt lucruri care se vor schimba doar în timp. Ce ne oprește să împlinim mai repede această schimbare este rezistența și teama de nou, care adesea sunt mari în interiorul sistemului. Pentru mine, aceasta este cu siguranță o temă de readus în prezent, de repus în discuția societății.

Știu de unde vin cele mai puternice atacuri la adresa mea. Dar ele nu sunt atacuri împotriva persoanei mele, ci reacții la normalizarea și echilibrarea societății. Nu sunt nici pe departe speriat sau descurajat.

Am reușit într-un an și jumătate să facem din domeniul statului de drept și independenței justiției un exemplu de bune practici în regiune.

În domeniul securității naționale, am asumat două proiecte mari și foarte importante.
Am pus bazele solide și serioase ale unei creșteri a bugetului Apărării până la 2% din PIB, cu toate partidele parlamentare, printr-un consens. Partenerii noștri europeni și euro-atlantici apreciază progresele noastre și suntem priviți cu multă încredere în actualul context geopolitic. De asemenea, conform atribuțiilor mele constituționale, am promovat Strategia Națională de Apărare a României, un document fundamental, care este astăzi o bornă de hotar în domeniu.

Nu în ultimul rând, proiectul ”România educată” prinde rădăcini și arată tuturor cât de importante sunt dialogul și acordul în acțiuni, cu rezultate măsurabile în viitorul apropiat. Cred că prin lansarea acestui proiect, care este acum la nivel de dezbateri regionale, am scos acest domeniu din zona bunelor intenții niciodată concretizate și l-am reașezat pe agenda publică și instituțională. Și suntem abia la început", a spus preşedintele Klaus Iohannis, în discursul său.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut astăzi, la Timişoara, un discurs cu prilejul deschiderii Conferinţei „Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţământul Superior din România”.


Citeste totul despre:


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ