Coronavirus - România: 235586 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Intonarea IMNULUI NAŢIONAL ar putea deveni OBLIGATORIE ZILNIC în învățământul primar

Tuesday, 27 May 2014, 17:09 Sursă: Mediafax

Potrivit proiectului, semnat, printre alții, de Ecaterian Andronescu, Viorel Arcaș, Marius Bota, Ioan Chelaru, Alexandru Cordoș, Gabriela Crețu, Darius Vâlcov și de fostul senator Toni Greblă, în prezent judecător la Curtea Constituțională, inspectoratele școlare teritoriale ar urma să verifice respectarea acestor prevederi și să stabilească măsuri de sancționare pentru conducătorii unităților de învățământ unde se constată nereguli privind aplicarea acestei legi.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice mai stabilește ca drapelul României să fie arborat, nu numai permanent, ci și ”obligatoriu” pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, la aeroporturile cu trafic internaţional și ca pavilion pentru navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.

Inițiatorii propun ca nerespectarea acestor prevederi să fie sancţioată cu amendă de la 30.000 la 100.000 de lei, care se aplică conducătorilor persoanelor juridice responsabile. Organele constatatoare în aceste cazuri sunt prefectul și Inspectoratul Județean de Poliție.

”După sancționarea contravențională, reprezentantul autorității este obligat ca în 24 de ore să dispună arborarea drapelului. În situația în care nu se conformează, prefectul dispune arborarea prin intermediul personalului Instituției Prefectului sau al Inspectoratului Județean de Poliție”, se mai arată în textul de lege care a trecut tacit de Senat.

Prin proiect, se interzice arborarea însemnelor (drapel și stemă) ale statelor care nu mai există, precum și ale unor entități cu pretenții statale, nerecunoscute ca atare de către statul român.

Este interzisă, de asemenea, arborarea drapelelor altor state pe domeniul public sau privat al statului, al unității administrativ-teritoriale ori pe proprietatea privată a persoanelor fizice în alte situații decât cele prevăzute în prezent de lege. Potrivit prevederilor legale în vigoare, drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea legii.

Potrivit propunerii legislative, nerespectarea acestui text de lege se sancționează cu amendă de la 30.000 de lei la 100.000 de lei, care se aplică conducătorilor autorităților și instituțiilor publice responsabile, precum și proprietarului imobilului.

Inițiativa legislativă, care a trecut de Senat în forma propusă de inițiatori, va fi dezbătută de Camera Deputaților în calitate de Cameră decizională.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ