Gușă: Dragnea a avut o victorie cât o mare înfrângere. De ce nu-și permite s-o excludă pe Firea

Friday, 21 September 2018, 22:43 Sursă: REALITATEA.NET

Deși aparent a ieșit câștigător în fața disidenților din PSD în urma Comitetului Executiv de vineri, Liviu Dragnea a fost, totuși, contestat de membri atât de ”grei” din partid, încât, cu toate că sunt doar opt, cântăresc peste 30% din voturile PSD, atât parlamentar, cât și din punct de vedere al publicului. Asta susține Cozmin Gușă, care a explicat, la Realitatea TV, și care este adevăratul motiv pentru care liderul social-democraților s-a opus supunerii la vot a excluderii lui Firea din partid.

Adaugă părerea ta

”Mă simt bine într-un fel că am ajuns să-l comentez pe exegetul lui Sun Tzu. Pe cel care a citit de multe ori 'Arta Războiului'. Că tot a studiat 'Arta Războiului', Dragnea a avut o victorie cât o mare înfrângere. În următoarele săptămâni vor demostra că ceea ce spun se va adeveri”, a declarat Cozmin Gușă, la REALITATEA TV.

Consultantul politic atrage atenția că nu cei opt social-democrați care au votat împotriva lui Liviu Dragnea cântăresc peste 30% din voturile PSD.

” 'Numai opt' nu inseamnă 'numai opt'. Cei opt sunt cei care aduc peste 30% din voturile PSD, atât în plan parlamentar, cât și al publicului. Deci cifra nu reprezintă o realitate la o analiză serioasă”, a explicat Gușă.

Scopul acestui CEx a fost să-i convingă pe toți să nu voteze împotriva lui, să fie ceva gen 'pupat Piața Independenței'; majoritatea (celor care au votat împotriva lui Dragnea, n.r.) nu depind nici măcar de votul partidului, mai subliniază consultantul politic. 

Mulți dintre cei care au semnat scrisoarea, ”un document politic excepțional”, au semnat-o nu pentru principii, ci ca să-și creeze pârghii de negociere, spune Cozmin Gușă, vorbind, în acest context, despre Marian Neacșu, care ”a dat semne că ar semna-o”.

”În PSD, în ultimii mulți ani, așa s-a pus problema. Oprișan face parte din această categorie. Are nostalgia MAI. Când a debutat în politică a înțeles că serviciile secrete de pe lângă MAI sunt 'ceva tare', sunt 'ceva bun'. Se autopropunea ministru de Interne. La fel ca el, mulți au semnat acea scrisoare ca să-și creeze pârghii de negociere”, arată Gușă.

Este spre binele PSD faptul că acești opt lideri și-au asumat poziția clară, evidențiază consultantul politic. ”PSD și Dragnea și actele clientelare se îndreptau și se îndreaptă vertiginos spre o prăpastie. Concurență politică avem doar pe Dreapta, că ceea ce a făcut Ponta e ceva timid și nu are acoperire națională. Cei care n-au cedat șantajelor acoperite sub forma unei mite administrative o să primească un punct roșu că au avut curajul să salveze un partid de la dezastru”, spune Gușă.

PSD+ALDE nu mai are majoritatea în Parlament, atrage atenția consultantul politic.

Votul împotriva lui Dragnea are dimensiunile unui partid mai mare ca USR, subliniază Gușă.

În acest context, Gabriela Firea este dublă-câștigătoare, arată acesta, și a generat o mișcare ce se va amplifica.

”În condițiile în care o țară întreagă îl urăște pe Dragnea, ea și-a asumat să-l înfrunte cu argumente la care el n-a avut răspuns. Apoi faptul că a reușit să coaguleze lideri atât de importanți și să facă o echipă este un lucru fără precedent în PSD, iar PSD nu se simte bine când nu are unanimitate, ca un partid comunist. A generat o mișcare care se va amplifica. Treburile sunt departe de a fi rezolvate”, a explicat consultantul politic.

Cozmin Gușă continuă precizând că Firea i-a dat lui Dragnea un șah și din punct de vedere electoral, în sensul că dacă el ar recurge la excluderea ei, ar proiecta-o ca pe un om politic dedicat reformei, care se opune actelor de executare... și ar deveni, astfel, prezidențiabilul cu șanse egale cu ale lui Iohannis.

Aceasta este explicația ”teatrului ieftin” prin care Dragnea a explicat că a fost ”cavaler” pentru că s-a opus votării exluderii lui Firea. ”Altfel ea era cel mai important om politic al momentului”, a mai precizat consultantul politic.

Liviu Dragnea câştigă bătălia cu disidenţii. Vot majoritar de SUSŢINERE